Sjukvårdspersonal får tillgång till patientjournalen i fickan

Publisert

Sjukvårdspersonal får tillgång till patientjournalen i fickan

 

Nästa år kan sjukvårdpersonal ta med sig DIPS i fickan och göra dikteringar och uppdateringar direkt i patientjournalen medan de gör sina besök.

 

Tidigare har DIPS utvecklat appar för surfplattor, men har insett att surfplattorna kan vara komplicerade att ta med sig. Därför arbetar DIPS för närvarande med att säkerställa att sjukvårdspersonalen på vårdenheter kan få ut mesta möjligt av sina journaluppgifter via en smartphone. "Vi har en prototyp redo redan som vi vill introducera för att få feedback från våra kunder säger produktägaren för DIPS Mobil, Morten Granum. Han är ledande för DIPS utvecklingsteam i Sri Lanka som har skapat applikationen.

 

Skjermdump av DIPS mobil 2   Skjermdump av DIPS Mobil

Foto: DIPS på mobil

 

Användarfunktionalitet

- Vårt mål är att placera journalen i fickan på läkare och sjuksköterskor, så att de inte behöver göra en anteckning på papper när de är med patienten utan att de kan göra alla noteringar på språng direkt i DIPS Arena. Appen heter ”Läkare/sjuksköterska” på besök och är avsedd för kliniker som har patienter på vårdavdelningar förklarar Granum.

DIPS Mobile vill möjliggöra för sjukvårdspersonal att ha tillgång till all information från DIPS Arena via sin smartphone. Utvecklarna vill också använda mobilens möjlighet för att förenkla arbetet på klinikerna, de ska till exempel kunna logga in i DIPS med sitt fingeravtryck.

 

- När du är hos en patient finns det traditionellt ett antal mätinstrument som inte är anslutna till någon dator. Genom att ta en bild av skärmen direkt i appen kommer den att kunna läsa av vad de olika siffrorna representerar och kan automatiskt registrera blodtrycket, mättnaden och andra viktiga parametrar automatiskt. Du kan också ta bilder av sår, skadat område, utslag eller något annat som kan vara väsentligt att dokumentera i journalen. Genom att använda telefonens mikrofon kan du läsa in dina journaldiktat medan du står vid patienten, och telefonens röstigenkänning kommer att transkribera anteckningen. Du kan sedan göra några ändringar och spara anteckningen till journalen. Meningen är att appen ska ge en snabb överblick och extrahera information från journalen som är väsentlig där och då. Med en enda titt på skärmen kan sjukvårdspersonal få en överblick över patientens hela medicinska historia, labbsvar, röntgensvar, medicinering och så vidare, förklarar Granum.

 

Avlägsnar papper

Utvecklingsarbetet börjar med att läkare och sjuksköterskor på vårdavdelningar beskriver hur de arbetar. Därefter har UX-teamet hos DIPS upptäckt hur intuitivt det är möjligt att utföra de uppgifter de har över telefonen. Detta testas sedan vid klinikerna Först, sedan på andra avdelningar av användare med samma typ av arbetsuppgifter för att säkerställa att appen fungerar logiskt och förenklar för alla. När hela användarupplevelsen är optimal kommer utvecklare att påbörja programmeringen. Granum betonar att telefonen inte kan eller bör ersätta den aktuella patientjournalen.

"Vad du gör på en mobiltelefon är snabba bedömningar och inmatning av data. När du lägger ner telefonen i fickan är det ett komplement. De stora skrivjobben du behöver göra, eller analys av röntgenbilder gör du fortfarande på en större skärm. Men det är alla små saker som att registrera blodtryck, temperatur, andning och så vidare, vi vill ha in i telefonen. Vi vill bli av med alla papper som vårdpersonal idag måste gå med i fickan, och som de senare måste gå till datorn för att lägga in."

 

Utveckling ger utveckling

Kortfattat försöker DIPS utvecklare utnyttja alla de möjligheter en smartphone kan erbjuda för att förenkla arbetsflödet på avdelningen, och kommer att uppdatera och förbättra appen regelbundet, i takt med att operativsystemen på telefonerna tar nya steg. Granum tror att den här appen kan förenkla mycket i dagens arbetsflöde för sjukvårdpersonal på avdelningar. Han ser fram emot att läsa journaldokument, göra noteringar och registrera allt som är viktigt från besöket direkt i mobiltelefonen innan han går vidare till nästa patient. Nästa steg utvecklarnas lista är att skapa en app för patienten som kan användas på sjukhuset för att checka in, få information, göra självregistrering och hålla koll på vad som händer härnäst, betala patientavgifter och så vidare.

- Det är bra med norrmän, vi är redan så vana att använda mobiltelefonen i olika sammanhang. Om några år kommer vi att checka in lika enkelt på sjukhuset som vi gör på flyget idag. Således kommer sjukhuset att veta var du är och kan till exempel ge dig en tidigare tid om det finns luckor i schemat av olika anledningar. Målet är att använda telefonen som ett tillägg för att ge patienterna bättre service och sjukvårdpersonal bättre stöd för att arbeta säkert och effektivt.