DIPS 30 ÅR

Publisert

Det började på 80-talet. Nordlands centralsjukhus i Bodø ville ha ett system som kunde lösa behovet av ett modernt system för patientadministration. Detta skulle visa sig bli starten på en IKT-revolution för norska sjukhus. Från att vara ett par anställda i en sjukhuskällare 1987, har DIPS blivit marknadsledande inom kliniska EPR-system.

Det började på 80-talet. Nordlands centralsjukhus i Bodø ville ha ett system som kunde lösa behovet av ett modernt system för patientadministration. Detta skulle visa sig bli starten på en IKT-revolution för norska sjukhus. Från att vara ett par anställda i en sjukhuskällare 1987, har DIPS blivit marknadsledande inom kliniska EPR-system.

 

 

Tor Arne Viksjø startet DIPS på 80 tallet

Foto: En superanvändare använder och DIPS VD Tor Arne Viksjø demonstrerar

 

IT-avdelning bestod av två anställda, Tor Arne Viksjø (VD) och Trond Hjortdal som båda arbetade för att utveckla fristående PC-baserade system för röntgen, blodbank och laboratoriefunktioner. Tor Arne Viksjø såg att användandet av nätverksbaserade datorer kunde få ett bättre och mer flexibelt IKT-system för sjukhuset än vad som skulle kunna uppnås genom att köpa de stora maskinbaserade systemen som fanns på marknaden. Han hävdade att risken var låg och att datorer kunde användas för andra uppgifter om de inte lyckades.

Foto: Nordlands Framtid skriver om testerna av ”dataprogrammet DIPS”

Efter många vändor i urvalet av data och sjukhusadministrationen kunde Viksjø och Hjortdal starta utvecklingen av DIPS våren 1987, och i september samma år började sjukhuset med den första versionen av DIPS.

 Historiske bilder fra DIPS

Foto: DIPS familjen har ökat sedan 80-talet, idag är vi närmre 300 anställda.

 

Uppstarten var krävande men efter kort tid var systemet stabilt och löste sjukhusets uppgifter mycket snabbt, utan mätbar responstid på de flesta funktioner. Funktionalitet inkluderade inskrivning av patienter, avdelningsrutiner, medicinsk registrering av diagnoser och tjänster, sjukhus och öppenvård. Berättelsen från Bodø blev snabbt känd i den norska sjukhusmiljön, och redan i januari 1989 ingicks avtal med andra sjukhus för att använda DIPS.

 

Idag 30 år senare står Tor Arne Viksjø och berättar historien om DIPS för hela DIPS familjen som nu närmar sig 300 anställda. År 2001 la ledningen ut en kurs för verksamheten som ingen av de andra runt mötesbordet vågade tro på. - Vi var 10 anställda. Jag sa att vi 2011 borde ha 100 anställda och omsätta 100 miljoner. År 2014 omsatte DIPS över 300 miljoner. Det är rörande att höra en entusiast berätta sin historia om hur han har kämpat på och kommit dit han är idag. DIPS har för närvarande filialer i Tromsø, Bodø, Trondheim, Bergen, Oslo och Stockholm. Förmågan att förvärva kompetens från olika utbildningsbakgrunder har gett företaget en fördel när det gäller rekrytering. Man har kunnat välja från den övre hyllan och de uppskattar sina anställda. DIPS är en plats där människor stannar kvar. Tor Arne Viksjø kallar fortfarande in alla nya ansikten till sitt kontor för en konversation och vill behålla den direkta och personliga kontakten med alla.

 

-Våra anställda är vårt viktigaste kapital, och det jobbar fantastiskt duktiga människor hos DIPS! De imponerar på mig och gör mig stolt! Men det faktum att vi inte har någon personalomsättning tror jag beror på vårt uppdrag mer än något annat. Vi människor gillar att arbeta med saker som faktiskt spelar roll. Säger VD Tor Arne Viksjø

 

Tor Arne viksjø holder presentasjon

Foto: Verkställande direktör Tor Arne Viksjø ger oss en titt tillbaka och får hör historien om DIPS

 

 

Idag firar vi DIPS som företag och alla involverade som har bidragit till att vi har kommit dit vi är idag.

 

Kakefest i DIPS

Foto: Kaffe och nybakad tårta serverades på alla kontor efteråt.

 

Vi är stolta över utvecklingen och tar tillfället i akt att tacka alla våra kunder, medarbetare och anställda för trettio spännande år!

Vi ser fram emot fortsättningen.

Relatert