Har fått 20 millioner for å fjerne en av helsetjenestens største utfordringer
![Nordlandssykehuset Bodø 1[60]](https://www.dips.com/hs-fs/hubfs/Dmag/Har%20f%C3%A5tt%2020%20millioner/Nordlandssykehuset%20Bod%C3%B8%201%5B60%5D.jpg?width=4000&height=2537&name=Nordlandssykehuset%20Bod%C3%B8%201%5B60%5D.jpg)
DIPS er en av samarbeidspartnerne i forskningsprosjektet ShareIT som har fått 20 millioner kroner fra Norges forskningsråd. Målet er å løse problemet som helsetjenesten har slitt med helt siden datamaskinen ble tatt i bruk: effektiv datadeling.
Prosjektleder Tove Julie Evjen står midt i det malte skillet på pasientrommet i Linken eHelselab ved Nordlandssykehuset. Dette visuelt delte rommet symboliserer den enorme, og for pasientenes del, uforståelige kommunikasjonskløfta mellom nivåene i helsetjenesten. Her på eHelselaben har de i flere år allerede forsøkt å designe løsninger som lar helsepersonell samhandle bedre rundt pasienten.
Stor sikkerhetsrisiko
Manglende muligheter for deling av informasjon, for eksempel mellom sykehus og hjemmetjeneste, gjør overføring fra et helsetjenestenivå til et annet til noe av det mest risikable som skjer i et pasientforløp. Selv om pasienten rent fysisk kanskje bare flyttes noen få meter, så må pasienten over et digitalt juv hvor mye informasjon rett og slett forsvinner. Pasienter som ikke er i stand til å ha kontroll på sin egen helseinformasjon, er ekstra utsatt for at det begås feil i den videre oppfølgingen.
Norsk helsetjeneste bruker i dag meldingsutveksling for å gi beskjeder på tvers. Utfordringen er at den som sender meldingen ikke vet hva ulike mottakere trenger av informasjon. Informasjonen blir heller ikke systematisert, eller på andre måter tilpasset mottaker. Resultatet er at helsepersonell bruker svært mye av sin tid på å lete etter og verifisere pasientinformasjon.
ShareIT vil bort fra portalløsninger, og ønsker å erstatte de løsrevne meldingssystemene som benyttes i dag med å gjøre all relevant informasjon tilgjengelig fra ethvert pasientjournalsystem.
– Planen er å dele relevante data mellom de ulike aktørene i helsetjenesten via åpne tilknytningspunkt, såkalte API-er. Vi angriper dette både fra en «tech-side» og en «softside», slik at vi kan avdekke både synlige og usynlige barrierer som i dag hindrer god kommunikasjon, sier prosjektleder Tove Julie Evjen.
Tove Julie Evjen leder innovasjonsprosjektet ShareIT hvor Nordlandssykehuset sammen med DIPS og flere andre partnere skal forsøke å løse problemene knyttet til informasjonsdeling i helsetjenesten.
Beskriver «beste praksis»
Ved siden av de 20 millionene fra Norges forskningsråd, bidrar de øvrige aktørene i ShareIT med betydelig egeninnsats. Den totale økonomiske rammen for prosjektet er på 40 millioner kroner. Forskningspartnere kommer fra både offentlig og privat sektor. I tillegg til Nordlandssykehuset (NLSH), som er prosjekteier, deltar Vestvågøy kommune, Helse Nord RHF, DIPS, Aidn, Kaiku Health, SINTEF Digital og Cambridge University.
NLSH har over tid jobbet med samhandling og innovasjonsbygging, og har gjennom deltakelse i Inovacare fått erfaring med hvordan private og offentlige aktører med vidt forskjellige ståsted kan samarbeide i et innovativt miljø. Inovacare er en innovasjonsarena for digitale helseløsninger.
– Siden vi har så mange aktører fra både offentlig og privat sektor med oss i prosjektet, og alle skal samarbeide på tvers av egne interesser og incentiver, så er en viktig del av prosjektet å forske på samhandlingsinnovasjon. Her er målet å beskrive en «beste praksis»-modell for hvordan sykehus, kommuner, næringsliv, myndigheter og FoU-aktører helst bør gå fram for å sammen utvikle nye systemer og rutiner i helsetjenesten, sier Evjen.
Flere delprosjekter
Problemstillingen som ShareIT jobber med er både lokal, regional, nasjonal og global. I EU ønsker de å gjøre det enklere for sykehus å utveksle pasientinformasjon på tvers av landegrenser. I Nordland har ShareIT startet med å avgrense problemstillingen til å ta for seg informasjonsflyt rundt pleie- og omsorgspasienter som er mye i kontakt med både kommunehelsetjenesten og sykehusene. Prosjektlederen opplyser at de ved siden av følgeforskningen på selve samhandlingsinnovasjonen, har delt ShareIT inn i tre delprosjekter.
Den første tar for seg dataflyt mellom sykehus og kommuner. Her har de kommet så langt at de holder på å få på plass en pilot mellom Helse Nord og Vestvågøy kommune. Her vil journalsystemet DIPS i sykehuset utveksle journalinformasjon direkte inn i kommunens journalsystem, Aidn.
I delprosjekt to skal informasjonen flyte motsatt vei, og her er forskerne i gang med å kartlegge hva sykehuset trenger av informasjon fra kommunen når de får inn en pleie- og omsorgspasient.
– For de som ikke kjenner pasienten fra før, er det for eksempel viktig å få en oppdatert beskrivelse på vedkommendes funksjonsnivå. Slik kan sykehuset bedre vurdere hva som er nye symptomer og hva som er normal status, forklarer Evjen.
Nordlandssykehuset har fått 20 millioner kroner i støtte fra Norges Forskningsråd til prosjektet ShareIT.
Tredjeparter må inn
Det tredje delprosjektet handler om å gjøre det enklere å få tredjepartsteknologi inn i de datasystemene som er i bruk i helsetjenesten, og her er det nå Kaiku Health og DIPS som jobber tett sammen.
– Vi må få informasjonen til å flyte uten å gå «lockin» med en leverandør. Fremtiden vil trolig by på stadig mer spesialisering og oppsplittelse av funksjoner, og denne kompleksiteten vil aldri kunne løses av enkeltaktører alene. Industrien må derfor tenke helhet og utvikle mekanismer som gjør at deres informasjon flyter naturlig mellom de ulike systemene. Slik håper vi at ShareIT kan bidra til økt innovasjon i hele den norske helsenæringen, sier Evjen til d:mag.
ShareIT-prosjektet skal gå fra 2024 til 2027, og første pilot for å teste løsninger er allerede i gang.
– Vårt mål med ShareIT er å forenkle hverdagen til helsepersonell ved at de får tilgang til og presentert alle data de til enhver tid trenger i egne arbeidsverktøy. Slik kan vi forbedre både kvalitet og bærekraft i pasientforløpet, uttaler viseadministrerende direktør Beate Sørslett gjennom NLSHs egen omtale av prosjektet.