DIPS med nye muskler

Eiere-foto-Rune-Brynhildsen
Tekst: Oddny J. Johnsen. Foto: Rune Brynhildsen

DIPS har fått den ultimate bekreftelsen på hvor attraktivt både selskapet og e-helse er. Investorselskapet AWC sitt inntog i selskapet gir DIPS mulighet til virkelig å kunne ta posisjon, både nasjonalt og internasjonalt.

Eiere-foto-Rune-Brynhildsen

NYE EIERE: Representanter fra Awilhelmsen Capital Holding på besøk hos DIPS AS etter at salget var klart. Fra venstre: investeringsdirektør Andreas Mørk, administrerende direktør Tor Arne Viksjø i DIPS og administrerende direktør Arve Ree.

 

– Å få inn Awilhemlsen Capital (AWC) som hovedeiere gir oss de musklene vi trenger for å kunne fortsette å utvikle oss, sier administrerende direktør Tor Arne Viksjø i DIPS AS. Han er særdeles fornøyd med investorene som er kommet inn, er glad for at AWC ser det samme bildet som DIPS, og at de anerkjenner hvor strategisk viktig kompetanse selskapet har bygget opp gjennom sine dyktige medarbeidere.

DIPS og selskapets produkter er blitt nøye analysert før handelen var et faktum, og de nye eierne har tydelig likt det de har fått av konkusjoner etter en krevende stresstesting av selskapet på samtlige områder.

 

DIPS Arena er fremtiden

– Vi er imponert over DIPS og selskapets unike kompetanse, produkter og strategi. Vi er overbevist om at en åpen, fleksibel plattform som DIPS Arena, er fremtiden innen e-helseteknologi, både i Norge og internasjonalt, sier Arve Ree, som er administrerende direktør i AWC. De nye eierne sitter på en kapitalbase på 42 milliarder kroner, og er svært begeistret for verdiene de har funnet hos DIPS. Ree utdyper følgende i en pressemelding i forbindelse med oppkjøpet:

– For vårt selskap er dette en viktig investering som passer vår strategi godt. Vi har en horisont over generasjoner og ønsker å bidra til at DIPS får forutsigbarheten og langsiktigheten til å realisere sine vekstambisjoner.

 

Vil konsolidere

– Den nye eieren styrker oss betydelig og medfører at vi nå vil kunne ta en ledende posisjon innen nordisk e-helse, og ekspandere til nye markeder. Med AWC i ryggen kan det være mulig for oss å kjøpe opp selskaper og løsninger vi finner relevante for den videre utviklingen av DIPS, og bidra til konsolidering i et fragmentert e-helsemarked, sier Viksjø.

Tor Arne Viksjø er selv nå tredje største eier i DIPS AS. Han er fornøyd med at DIPS har fått en hovedeier som har et langsiktig perspektiv på sitt eierskap, og tenker industrielt samtidig som det tar DIPS sitt samfunnsansvar på alvor.

DIPS ser store muligheter for videre vekst, basert på den nye Arena-plattformen. Det var for å legge til rette for slik vekst og utvikling av selskapet, at dagens eiere og styret høsten 2017 initierte en prosess for å finne en ny eier som kan være med og bidra til dette.

«Vi er overbevist om at en åpen, fleksibel plattform som DIPS Arena, er fremtiden innen e-helseteknologi, både i Norge og internasjonalt.»
Arve Ree
Adm. dir AWC

Fire budgivere

DnB Markets har vært tilrettelegger for nedsalgsprosessen, og i alt åtte norske aktører ble invitert inn. Fire av dem endte opp med å legge inn bud. På et styremøte 19. mars anbefalte styret i DIPS aksjonærene å akseptere budet fra Awilhelmsen Capital. Prisen de bød for aksjene har partene bestemt skal være hemmelig, men det er ingen tvil om at offentlige aktører som de to fylkeskommunene Nordland og Vest Agder nå har fått en pen slump med millioner inn på konto. Nordland har vært største enkelteier med 18,7 posent av aksjene og Vest-Agder har vært femte største eier med 8 prosent av DIPS. Siden fylkeskommunene ikke har hatt ansvar for sykehusene etter eierskapsreformen i 2002, har de lenge hatt ønske om å selge seg ut av virksomheten.

 

Attraktiv

– Styret er veldig fornøyd med å få en så troverdig, seriøs og langsiktig norsk aktør inn som største eier i DIPS. Interessen for å ta del i videreutviklingen av selskapets topp moderne e-helseplattform har vært stor, og vi har i de siste årene hatt henvendelser fra en rekke norske og internasjonale selskaper – både finansielle og industrielle, sier styreleder Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Hun mener oppkjøpet er en anerkjennelse til e-helse generelt som investeringsområde, men spesielt til DIPS og de grepene selskapet har gjort og fortsatt gjør for å utvikle moderne teknologi for sykehusene.

– Det er viktig at DIPS har eiere som forstår samfunnet, og samfunnets utfordringer og behov. Det opplever jeg at AWC gjør, sier Strøm-Erichssen.

Tor-Arne-og-Anne-Grete-Strøm-Erichsen-copy
Styreleder Anne-Grete Strøm-Erichsen og administrerende direktør Tor Arne Viksjø er særdeles fornøyd med DIPS AS sin nye hovedeier. FOTO: Marthe Mølstre

Tuftet på skipsfart

Viksjø bekrefter at det ikke har manglet på interesse for å kjøpe opp DIPS tidligere, men at både tidspunkt og investorer var riktig nå. DIPS har drevet godt i alle år og omsatte for drøyt 360 millioner kroner i 2016. Selskapet har 270 ansatte.

– Vi har alltid hatt orden i sysakene på alle områder, noe jeg har vært svært opptatt av. Vi fikk dette ytterligere bekreftet gjennom den gjennomgangen som nå ble foretatt av både selskap og produkter, sier Viksjø.

Da budfristen gikk ut ble det altså klart at Awilhelmsen Capital (AWC) fikk kjøpe 65 prosent av aksjene i DIPS. Diakonhjemmet er nå nest største eier med en andel på 10,7 prosent, mens Viksjø eier 7,3 prosent av aksjene. De resterende 18 prosentene av selskapet er fordelt på en rekke småaksjonærer. 100 DIPS-ansatte er fortsatt med som eiere i selskapet.

AWC er tuftet på suksessen som skipsrederne Gjert og Arne Wilhelmsen har oppnådd i sin yrkeskarriere. Gjert (91) gikk bort tidligere i år, slik at det nå er Arne (88), hans tre sønner og hans niese, som driver selskapet videre. Rederiet Awilhelmsen ble etablert i 1939. De senere år har Awilhelmsen utviklet seg til å bli et investeringsselskap med eierskap innenfor cruise, eiendom, shipping, offshore, detaljhandel og andre industrielle investeringer. Selskapet har ifølge Dagens Næringsliv sin mest verdifulle eierandel i verdens nest største cruiseoperatør, Royal Caribbean Cruise Line.