Hjem fra de vi har glemt

Anca Heyd - Leger Uten Grenser

Gynekolog Anca Heyd glemmer aldri den førstegangsfødende ungjenta. Anca hadde hennes liv i sine hender gjennom en hel natt.

Publisert: 26.04.22 Tekst: Oddny J. Johnsen Alle foto: Privat

Klokka nærmer seg ni. Mørket har senket seg over Abs, en by nordvest i det krigsherjede Jemen, bare 12 kilometer fra konfliktens frontlinje. Jenta som fraktes akutt inn til sykehus denne kvelden er i beste fall så gammel som 16 år.

Kroppen hennes er underutviklet og egentlig ikke klar for en fødsel, men nå har hun hatt full åpning de siste syv-åtte timene og babyen har kilt seg bom fast i bekkenet hennes. Den hjelpen hun har fått lokalt er en rekke medisiner som har gjort vondt verre. I det Anca får pasienten på operasjonsbordet har riene stanset helt. Livmoren er enten død eller ødelagt.

arbeidsuniformen
Gynekolog Anca Heyd har igjen vært ute på oppdrag for Leger uten grenser. Denne gangen i Jemen hvor pasientene var både underernærte og svært syke når de kom til sykehus. Anca måtte lære seg å godta at det var en seier å redde mor, selv om babyen ikke alltid klarte seg. Her er hun i det som var arbeidsuniformen under oppholdet i Jemen.


«Verdens verste krise»


Dag og natt de siste ukene har Anca Heyd forsøkt å redde fødende og babyer i et land hvor folket har mistet det aller meste på grunn av krig og konflikt. De sulter fordi prisene på mat har eksplodert. De kommer seg ikke til sykehus fordi ingen har råd til bensin. FN-organet OCHA kaller situasjonen i Jemen den største humanitære krisen i verden.

I Abs har det vært rolig en stund, men etter at Anca ankommer tar den skjøre våpenhvilen slutt. Stadig nye tropper sendes mot grensa. Stadig flere krigsskadde kommer inn til det offentlige sykehuset som sliter med tilgang med å få nok ressurser til å behandle alle. Kvinneklinikken har i tillegg ikke særlig med status.

‒ I Jemen sliter de med alt det vi ser i Ukraina nå. De sliter bare enda mer, fordi krigen har vart så mye lengre og fordi landet var enda dårligere stilt da krigen startet, forteller Anca.

det kunne vært så fint om det ikke var krig
Mens Anca Heyd var i landet kom krigen stadig nærmere sykehuset som Leger Uten Grenser bistår på i Abs. Byen ligger noen få kilometer fra frontlinjen nordvest i Jemen. Dette vakre kveldsbildet viser hvor fredelig byen kunne vært om ikke krigen hele tiden truet den.


Viktig å bistå


Gynekologen er trygt tilbake på jobb som medisinsk rådgiver ved hovedkontoret til DIPS i Bodø. Hun har tilbakelagt syv hektiske uker i ørkenlandet. Med seg hjem har hun sterke opplevelser, og et stort behov for å fortelle verden om alt den har glemt.

Hun håper å vekke oss, slik at vi fortsetter å donere humanitær bistand til landet. Hun har også et håp om å inspirere flere helsearbeidere til å dra ut på oppdrag for Leger uten grenser, uansett land. Det å dele sin kompetanse med noen som ikke har så mange andre å lene seg på, er ifølge Anca ikke bare givende og faglig utviklende. Det er ekstremt viktig.

Tungt å forlate

‒ Det var ekstra tungt å forlate denne gangen. Jeg kjente også på dette da jeg dro fra oppdraget i Afghanistan i fjor, men nå var det enda verre. Forholdene i Jemen var enda vanskeligere og de fødende der er enda sykere, forteller Anca.
Hun tenker mye på kollegaene som står i dette hver eneste dag.

‒ For dem var det en hjelp bare at vi var der og viste dem at verden ennå bryr seg. Det alene ga dem håp og kraft til å jobbe videre. Men vår hjelp nytter ikke uten innsatsen fra jordmødrene og kirurgene som jobber der til daglig.

Bildet viser Abs sett fra taket på sykehuset.

Abs fra taket

Ekstreme komplikasjoner


Hun forteller at oppdragene for Leger uten grenser medfører at du ofte står i situasjoner du aldri har sett før. Noe som kan være vanskelig både etisk og menneskelig.

Det å bevare evnen til å føde nye barn, er særdeles viktig i et land hvor fruktbarhet avgjør kvinnens verdi. Men noen av komplikasjonene Anca fikk til behandling var av den helt ekstreme sorten.

‒ Jeg har denne gangen opplevd store livmorrupturer som jeg aldri har sett før i hele mitt liv. En sto jeg helt alene med. Det er ganske heftig og krevende på mange plan, men samtidig er de lokale ansatte rundt deg veldig rolige og støttende. De skaper gode situasjoner, selv om jeg også så at ting kunne gå skikkelig inn på dem. For eksempel det å miste en baby. Dette skjedde dessverre en del ganger, hvis barnet hadde vært uten oksygen før den fødende kom seg til sykehuset. Etter hvert ble det en seier å klare å redde mor. Og det gjorde vi! Av alle de kvinnene vi behandlet mens jeg var der opplevde vi kun et dødsfall!

Samtidig med all dramatikken inne på sykehuset, kom krigens kamphandlinger stadig nærmere.

‒ Vi hadde flere bombenedslag i utkanten av Abs, flere så kraftige at alt ristet rundt oss. Pasienter fikk panikk og flyktet. Kollegaene mine var urolige for sine barn, som oppholdt seg i områdene som ble bombet. I tillegg var det mange som hadde en bekymring for at sykehuset ble bombemål, siden akuttavdelingen behandlet både soldater og sivile med krigsskader, forteller Anca.

Hun har kommet hjem til nordmenns tiltagende syting over ‒ akkurat nå ‒ høye bensinpriser. Som alltid er det å komme inn i en norsk navlebeskuende hverdag, en kraftig overgang fra den situasjonen hun har reist fra.

‒ I Jemen kommer ikke folk seg til sykehus fordi få har råd til å kjøpe bensin i det hele tatt. Mange av våre pasienter kom så altfor sent. I et tilfelle hadde vi en kvinne som døde i bilen på vei inn til oss.

Får ikke ut babyen


Jenta som ligger på operasjonsbordet lever fortsatt. Men alle rier er forsvunnet. Livmora er enten så utslitt at den er helt «død» og kan ikke hjelpe barnet ut lenger, eller den har fått en skade som gjør sitasjonen enda farligere. Anca utfører et keisersnitt for å få babyen ut, men den lille sitter fullstendig fast. Hun klarer ikke rikke den lille kroppen som står i klem i morens bekken.

‒ Jeg måtte til slutt få noen til å forsøke å dytte barnet tilbake inn i livmora nedenfra. Først da lyktes vi og barnet løsnet. Jeg måtte så løpe videre til en ny akutt hendelse, og overlot lukking til kirurgen som assisterte meg.

På dette tidspunktet er Anca eneste gynekolog ved sykehuset, og har en vakt som varer i åtte dager sammenhengende. Sjansen til å hvile mellom slagene er minimal. Sykehuset mottar rundt 1000 fødende i måneden og dekker en befolkning på rundt en million mennesker. De fleste kvinner i Jemen føder utenfor sykehus. Når de kommer seg til sykehus, er det fordi de trenger akutt hjelp.

 

bak gjærder
Sykehuset lå lukket bak gjerder.

Lære å amme


Kunsten å improvisere og kunsten å prioritere blir sentrale for den kaosliknende situasjonen en gynekolog på oppdrag for Leger uten grenser må takle i et land som Jemen.

‒ Det har vært syv tøffe uker, men jeg tenker aller mest på de lokale som jobber der. Som står i denne krisen til daglig. Og så tenker jeg på pasientene. Noe av det første som slo meg da jeg kom var at alle virket så slitne og så triste. Det var en stemning preget av krig. Mange av kvinnene var helt «flate» følelsesmessig. De viste ingen særlig glede over sitt nyfødte barn, og viste heller ingen stor sorg om barnet ikke overlevde.

Jeg satte meg ganske tidlig et mål om en ting: Jeg skulle forsøke å få pasientene mine til å smile minst én gang hver dag. Jeg ville forsøke å gi dem litt håp, forteller Anca.

Kvinners rettigheter i Jemen er svært begrensede. De må gå helt tildekket, og jenter blir som regel giftet bort tidlig i tenårene.

‒ Det var ikke uvanlig blant kvinner der å ha barnekull på 12-14 barn, men barnedødeligheten er så høy at kanskje bare halvparten lever opp. Svært mange mangler utdanning og vi ser ofte at det er begrenset kunnskap og mye overtro knyttet til amming. Det betyr at babyene ikke får nok eller riktig næring.

Anca bidro også med opplæring og kompetansedeling ved sykehuset. Hun brukte gjerne frivaktene sine til undervisning. Både faglig for kollegaer, men også pasientrettet i forbindelse med nettopp amming.

Anca bidro også med opplæring og kompetansedeling ved sykehuset.Hun brukte gjerne frivaktene sine til undervisning. Både faglig for kollegaer, men også pasientrettet i forbindelse med nettopp amming.

DSC02465-2

Viktig å kunne føde igjen


Anca har vært på beina i 48 timer sammenhengende og har akkurat fått lagt hodet på puten for å forsøke å sove litt da telefonen ringer. Jenta de nettopp opererte har begynt å blø. Anca må tilbake umiddelbart. 

‒ Jeg undersøker henne, men finner ingenting. Jeg ser noen rifter som jeg syr, men i det jeg kommer er jenta stabil og blødningen har avtatt.
Anca blir på ny fraktet med bil dit hun bor for å hvile, men det er fem kilometer dit og hun rekker nesten ikke fram før hun igjen blir oppringt. Nå er pasienten helt ustabil og har store blødninger.

‒ Jeg måtte åpne henne opp igjen og da var hele magen full av blod. Det viste seg at livmora ikke trakk seg sammen. Alle blodkarene etter morkaka var fortsatt åpne og fortsatte å blø. Tilstanden var kritisk. Jeg hadde ikke lyst til å fjerne livmoren på en 16-åring. Det ville ødelegge livet hennes.

Alternativet er å hjelpe livmora til å trekke seg sammen ved hjelp av en spesiell sutur, altså syteknikk. Kirurgen som skulle hjelpe hadde ikke hørt om den. Anca hadde sett en overlege utføre en slik sutur for over 20 år siden.

‒ Heldigvis hadde jeg også gått gjennom noen Youtube-videoer før jeg dro ned for å forberede meg, og blant annet sett på dette.
Nå var det alvor. Anca må bare forsøke. Og hun lykkes! Livmora trekker seg sammen og blødningen stanser.

‒ Nå turte jeg ikke lenger dra hjem for å legge meg, så jeg fikk en pute og et teppe og la meg på et gulv inne på sykehuset. Heller ikke denne gangen rakk Anca å sovne før det kom en ny dramatisk beskjed.

‒ Heldigvis hadde jeg også gått gjennom noen Youtube-videoer før jeg dro ned for å forberede meg, og blant annet sett på dette.

Store konsekvenser

 
‒ Blant våre pasienter var flere i en dårlig tilstand rent ernæringsmessig. Noen var i sorg fordi de hadde mistet mannen sin i krigen for noen måneder siden, og var nå alene med ungene. Selv om babyen trengte sykehusbehandling, dro flere av mødrene hjem for å ta seg av eldre barn. Så kom de heller tilbake og hentet babyen om alt gikk bra.

Vi hadde også mange alvorlig syke mødre. De kom inn med svangerskapsforgiftning, lav blodprosent og lever- eller nyresvikt. Disse kunne ikke vi behandle hos oss, men måtte henvise de videre. Noen dør helt klart hvis kroppen ikke tåler påkjenningen. Og selv for de som overlever, for de vi får hjulpet, så er det en pris de betaler. For mange av dem vil bare det å ha et keisersnitt, få kjempekonsekvenser for nye fødsler og for hele resten av livet.

I det Anca når fram til 16-åringen for femte gang, blør jenta ut av alle kroppsåpninger. Hun har fått den komplikasjonen som man frykter mest innen fødselshjelp: Hun har blødd så mye og lenge at kroppen har brukt opp alle koagulasjonsfaktorer.

I Norge finnes det mange koagulasjonsfaktorer i form av medisin som kan gis. I Jemen hadde de ingen.

‒ Tilfeldigvis fant vi familemedlemmer i byen som kunne gi blod. Du kan ikke bruke vanlig blodoverføring i slike tilfeller, fordi koagulasjonsfaktorene forsvinner i blod som lagres. For å reparere dette måtte jenta få overført ferskt blod hvor koagulasjonsfaktorene ikke var ødelagte.

Igjen hadde de flaks, og jenta kom seg overraskende fort.

‒ Hun var så flink. Hun startet tidlig med å klemme ut melk for å bringe til babyen sin på nyfødt intensiv. Han hadde hatt oksygenmangel underveis i fødselen. Hvor lenge, aner vi ikke. Etter fire-fem dager kunne jeg skrive jenta ut fra kvinneklinikken, og hun fikk komme dit hvor babyen lå.

 

den andre siden av Abs
Den andre siden av Abs.

 

En sjanse videre i livet


Anca forteller at hun aldri kommer til å glemme denne jenta.

‒ Hun hadde et helt spesielt smil da hun dro. En blanding av angst og usikkerhet, men samtidig så ungdommelig glad og stolt. Det er sånne små øyeblikk som gjør deg ordentlig glad og får deg til å holde ut. Forhåpentligvis kan denne jenta føde flere barn. Jeg vet ikke hvordan det blir å gå med babyen, men den unge mammaen har uansett en sjanse videre i livet, sier Anca.

Alle blir preget av en slik opplevelse, og Anca er en person som liker å gi mye av seg selv og sin energi til mennesker hun møter.

‒ Akkurat det koster en del. Det å fortelle historien blir derfor en del av bearbeidingen av alle opplevelsene, slik at jeg kan parkere litt av tankene som kommer. Fortsatt er det slik noen morgener at jeg tar meg i å være i Abs i det jeg våkner hjemme. Men det kommer til å gi seg.

‒ Blir du å dra ut igjen?

‒ Ja! Kommer det kontant.

‒ Jeg skal og vil gjerne ut igjen, og tenker det er fint om jeg klarer å dra på et slikt oppdrag hvert år. Men jeg må ha litt pauser innimellom. Jeg må bruke litt tid hjemme slik at jeg vet at jeg har overskudd til litt mer enn å bare behandle pasienter når jeg drar ut. Jeg ønsker å delta i livene til de ansatte, trøste og oppmuntre. Man får venner for livet der man kommer!

 

På bildet er Anca sammen med en tysk kollega, hennes to afghanske legekolleger og deres to oversettere.

Avskjed - siste dagen med min tyske kollega, mine to afghanske legekolleger og våre to oversettere-1

Anca er takknemlig fordi hun har en arbeidsplass som gir henne permisjon slik at hun kan gjøre en innsats internasjonalt.

‒ Jeg får mye støtte i DIPS, både praktisk og psykisk. For DIPS er slike oppdrag blant ansatte nyttige. Både fordi vi får praktisert det å jobbe i helsevesenet, samtidig som vi bidrar til å få glemte kriser fram i bevisstheten.

‒ Hvordan gikk det så med smilene du forsøkte å lokke fram?

‒ Noen begynte etter hvert å smile FØR jeg sa noe, og jeg fikk ofte kyss både på panna og på hendene fra takknemlige pasienter eller kollegaer. For meg er det viktig å se menneskene og ikke bare se sykdom, og jeg ser det er viktig for dem også når vi er medmennesker sammen. Det er det mest givende av alt!

 

DSC02462-2
Anca Heyd tilbake i Bodø.


det obligatoriske avskjedsbildet fra mine expat venner
Et obligatorisk avskjedsbilde etter vel utført innsats.

avskjedsmåltig med jordmødrene - vi satt oss alle rundt og spsite med figrene eller skje
Her er det dekket til avskjedsmåltid sammen med jordmødrene. Her satt alle rundt og spite sammen, med fingrene eller med skje.


Dette møtte meg ved ankomst - jeg var skikkelig redd men har heldigvis ikke sett en eneste slange
– Dette møtte meg ved ankomst - jeg var skikkelig redd men har heldigvis ikke sett en eneste slange.

 

 

– Det er smilet man husker

Anca forteller om opplevelsen med den 16 år gamle jenta som fikk komlikasjoner under fødsel. Og om smilet som satte spor etter at jenta kom seg på benene igjen. 

 

Fakta


• Forholdene i Jemen er betegnet av FN som verdens største humanitære krise. 

• Krigen har pågått siden 2015 og er en særdeles komplisert konflikt. Store deler av Midtøsten er involvert, og krigen er ikke mellom to parter, men mer mellom to løse allianser som skifter hele tiden og i noen tilfeller slåss innad. 

• Ved nyttår var situasjonen rolig, men her er mange involverte parter som kan ødelegge en mulig fred. Svake allianser kan sprekker opp, og nye konflikter viser seg å oppstå internt i etablerte grupperinger.

• Midt oppe bor og lever det 28 millioner mennesker. FN regner med at så mange som 22 millioner trenger humanitær hjelp, og mange er drevet på flukt som følge av krigføringen. 

• Anca Heyd har vært på oppdrag i landet for Leger uten grenser, mellom 9. januar og 7. mars i år.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev for mer informasjon