Innovasjon på egne «lekedager»

dhack Hanne og Sverre-1
Publisert: 18. desember 2020 Tekst: Oddny J. Johnsen. Foto: DIPS

Hva skjer når du gir 189 DIPS-ansatte to hele arbeidsdager for å leke, lære og skape noe nytt? Jo, de tar selvsagt også natten i bruk for å kode fram verktøy for morgendagens helsetjeneste.

Dips_D Hack (portefølje) (39 of 43)

Det var mange kreative workshops og diskusjoner under årets hackaton i DIPS. Her er designgjengen i full sving med å planlegge sitt forslag til konkurransen. 

Initiativet til å samle publikummet som i nesten et år har sittet alene på hjemmekontor, kom fra den nye forsknings- og innovasjonsavdelingen i DIPS: Lag noe nytt, fiks noe gammelt eller lær deg noe, lød oppfordringen foran den virtuelle blåturen, som ble arrangert under det blå mørketidslyset i desember.

Reaksjonen – at det i gjennomsnitt tok tre minutt fra invitasjonen gikk ut til deltakerne var meldt på ‒ taler sitt tydelige språk om hvor inspirerte de DIPS-ansatte ble, og utviklingsavdelingen i særdeleshet. Før oppstart fikk samtlige deltakere en goodiebag levert på kontor- eller hjemmekontordøra med små presanger og godteri, og de stilte i webkamera med ny d:hack-skjorte på, da administrerende direktør Kolbjørn Haarr sparket det hele i gang.

Læringslivet i næringslivet

‒ Noen synes kanskje det er luksus å bruke to hele arbeidsdager på lek og læring. Det er det ikke, det er en ren og skjær nødvendighet. Næringslivet er avhengig av læringslivet for videre utvikling. Her i DIPS har vi et kunnskapsnivå blant våre ansatte det er vanskelig for enhver bedrift å matche. Bare det å gi oss selv mulighet til og lære av hverandre, gjør at vi vil ta nye steg, sa Haarr til sine ansatte.

‒ Vår avdelings fremste rolle er å være utadrettet. Vi ønsker å knytte tette bånd mellom ulike forskningsmiljø og DIPS. Samtidig er det viktig for oss å vises internt slik at vi kan ta vare på de fantastiske ressursene vi har i DIPS, og gjerne forløse ideer og kreativitet det ikke er tid til å presse inn i en vanlig arbeidshverdag. Det å slippe seg litt løs var det aller viktigste du kunne gjøre på d:hack, forteller Liv Bollvåg som er leder for forsknings- og innovasjonsavdelingen.

Hun er helt overveldet over den positive responsen!

‒ Det har haglet med positive kommentarer og innspill. Det som er ekstra spennende for vår del er at «d:hack» var en test av en type digitalt event som vi har lyst til å invitere andre til også. For eksempel studenter og forskningsmiljøer, kunder og sluttbrukere, eventuelt andre partnere eller start-ups, sier Bollvåg.

««d:hack» var en test av en type digitalt event som vi har lyst til å invitere andre til også. For eksempel studenter og forskningsmiljøer, kunder og sluttbrukere.»
Liv Bollvåg
Forskningsleder DIPS

Selv før pandemien var de DIPS-ansatte godt vant med å samarbeide digitalt. Utviklermiljøet i selskapet er spredt over samtlige DIPS-kontor i hele Norge. En uke før den nasjonale nedstengingen sendte DIPS alle sine ansatte på hjemmekontor, og de aller fleste velger å sitte der fortsatt.

For å etablere et enda større virtuelt fellesskap under d:hack, ble plattformen Discord tatt i bruk for at kollegaene kontinuerlig kunne dele skjerm, bilder, video eller lyd med hverandre.

‒ Discord er stedet hvor gamere snakker mens de spiller dataspill sammen. Vi i DIPS brukte den når vi vant bedriftsligaen i Counter Strike nylig, forteller Bollvåg om møtestedet ‒ som likevel ikke var hjemmebane for absolutt alle.

‒ Ja, takk takk, kom det lattermildt fra hun som i sitt første møte med Discord «valgte» å livestreame kontinuerlig fra sitt hjemmekontor, uten å vite det. Selv om de store avsløringene uteble, landet hun likevel en solid tredjepris i fotokonkurransen.

 

Pizza og yoga

Ved siden av de som delte raust av seg selv gjennom dagene, hadde arrangørene lagt opp til fine felles aktiviteter. På kvelden første dag kunne alle bestille pizza hjem på DIPS sin regning, og innta den sammen med resten via Discord. Om morgenen dag to, erstattet d:hack inspo-talk med inspo-yoga for å få de som hadde limt seg ekstra godt fast i dataskjermene opp til litt bøy og tøy.

‒ Vi avrundet dagene med presentasjoner av ideer og prosjekter, og diverse prisutdelinger, forteller forskningsavdelingens Bjørn Fjukstad, som var medprogramleder sammen med Liv Bollvåg fra d:hacks studio inne på hovedkontoret i Bodø. Hver av deltakerne fikk to minutter til å presentere idé og resultat for de andre, og deretter ble det kåret en d:hack-mester.

Ansiktsgjenkjenning

Suveren vinner av tidenes første d:hack ble utvikler Christer Brinchmann, og prosjektet «Ansiktsgjenkjenning i Arena».

‒ Jeg var ganske gira i natt, og gikk vel ikke å la meg før klokka var nærmere to. For så å være i gang igjen fra klokka syv i morges. Sykt artig og fantastisk å få sånn respons, sa Brinchmann, da prisen ble kunngjort.

‒ I sum så ble d:hack etterlengtet egentid til å følge ideer og eget kunnskapsbegjær. Det ble også en ny opplevelse for oss i DIPS å få gjennomføre et arrangement heldigitalt. Vi fikk testet ut masse nye måter å gjøre ting på, sier Bollvåg. Forsknings- og innovasjonslederen synes også det var fryktelig spennende å se alt som kom ut av bare to dager.

‒ Det frigjør en helt fantastisk energi når man får lov å «glemme» alt annet. Jeg vet at mange har fått fikset på ting de har irritert seg mye over, i tillegg til at vi har fått uendelig mye nytt å jobbe videre med, sier Bollvåg.

Den nye forsknings- og innovasjonsavdelingen i DIPS har totalt fem ansatte, hvor av en er deltidsansatt legespesialist. Allerede er flere spennende innovasjonsprosjekt under utvikling med ulike samarbeidspartnere.