Kunnskapstørst

Kolbjørn Haarr
Tekst: Oddny J. Johnsen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Å skulle erstatte en gründer i sjefsstolen er aldri lett. Mange sikter høyt når det gjelder etterfølgerens egenskaper. Han som DIPS har valgt, kan faktisk fly! Kolbjørn Haarr er den nye toppsjefen i DIPS, og skal ta Norges ledende e-helseselskap inn i en spennende framtid.

Arbeidsdagen er nesten slutt, og Kolbjørn Haarrs kollegaer er på vei ut til ettermiddagens aktiviteter. DIPS sin nye direktør har besøkt DIPS Tromsø i dag, og skal om et par timer sitte på ruteflyet tilbake til Oslo.

– Jeg får sånn energi av å være sammen med smarte mennesker som vil noe!

I DIPS mener han å ha funnet sorten i bøtter og spann.

– Ja, du kan godt si at jeg er på «overdrive» her nå, ler han hjertelig.

– Jeg lærer aldri så mye som når jeg får sitte sammen med ansatte i første linje, og får gått gjennom produktene og tjenestene våre.

 

Liker å dykke dypt

Det har vært noen innholdsrike måneder for Kolbjørn Haarr siden han tiltrådte ved nyttår. Hovedbeskjeftigelsen har vært to av de tingene han trives aller best med: 1. Møte mennesker og 2. Dykke dypt ned i spesifikke tema.

Ekstra bonus oppnår han når han får kombinere disse to tingene, hvilket skjer daglig i DIPS nå.

– Kona mi sier at jeg er litt nerd, erkjenner Kolbjørn. Som gift med han i 36 år nå, burde hun vite hva hun snakker om. Poenget er at når Kolbjørn først får ferten av noe interessant, så vil han til bunns i det. Altså ikke bare tilsynelatende, men helt og fullstendig. Nå er han i ferd med å utforske alle DIPS sine kriker og kroker.

Kolbjørn-Haarr-5

Kolbjørn Haarr brukt de første månedene i sin nye jobb på å danne seg et så komplett bilde han kan av selskapet, fra alle mulige synsvinkler. Når han først engasjerer seg i noe, liker han å grave seg dypt ned, og lete etter forbedringsmuligheter.

Får energi av folk

Systemer stresstestes gjerne før de rulles ut.

Kolbjørn Haarr er personlighetstestet mange ganger i løpet av sin etter hvert lange lederkarriere. Disse avslører at han trives aller best når han får omgi seg med eksperter. Når han får tilgang til folk som virkelig kan borre seg inn i et tema. Slik at han selv kan få enda mer kunnskap.

– Jeg pleier å si at en dag hvor jeg ikke har lært noe nytt, er en bortkastet dag, erklærer han med et bredt smil.

Mer nyttige dager enn de hittil i 2019, er det derfor vanskelig å få. Han har jobbet målrettet for å bli kjent med organisasjon, ansatte, kunder og produkt.

Direktøren innrømmer å være den typen som får energi av å være sammen med andre mennesker. Det å jobbe gir påfyll, og det å være på farten mellom ulike steder og kontorer har blitt en livsstil. Ingen trenger tvile på at han er både fulladet og klar for å ta DIPS videre på ferden.

 

Bygger DIPS som «3D-modell»

– Det slo meg da jeg satt inne på hjørnekontoret i Bodø, og betraktet utsikten derfra, hvordan byen vil se helt annerledes ut ute fra Landegode, eller hvis jeg tar turen opp til Keiservarden. Akkurat slik er det med DIPS også. Selskapet ser helt annerledes ut fra en utviklers ståsted, kontra en konsulent eller en direktør. Jeg er opptatt av å få tak i hele dette 3D-bildet av selskapet, finne våre styrker og svakheter og se hvor vi bør gå videre. Dette får du ikke hvis du bare har ett betraktningspunkt, visualiserer han, mens han understreker ordene sine med hendene.

De to første dagene på jobb gikk han rundt på teamrommene på hovedkontoret, og snakka med utviklerne.

– For det første fordi det er god folkeskikk å presentere seg selv. Men mest for å få høre om det de holder på med, hva mener de er det viktigste i teamene deres, og hva som må gjøres for å få til enda mer, enda fortere. Flinke folk klarer både å se det de holder på med selv, i tillegg til det store bildet. Og det er summen av kompetansen og kraften vi sitter på i organisasjonen som jeg er opptatt av å ta ut.

 

Medisinsk teknolog

Etter at Kolbjørns karriere skjøt virkelig fart på tampen av 90-tallet, har det sjelden vært tid til å se seg tilbake. I juni i fjor hadde han en vag liten plan om å roe litt ned, etter å ha erklært at «That’s it» i Evry. Men så ble det ikke helt slik da. Fristelsen som kom forbi ble altfor stor, og etter hvert helt umulig å si nei til.

Kolbjørn fryder seg over de muligheter livet gir og har gitt han. Selv om han de siste 20 årene har vært ganske så bevisst på hvor han vil, har ikke alt han har foretatt seg vært like nøye planlagt.

Vi skal tilbake til 1983. Selskapet Hewlett Packard (HP) ringer til Universitetet i Stavanger og lurer på om de har noen der som kan medisinsk teknologi. Hele avgangsklassen i medisinsk teknikk, hvor Kolbjørn er elev, melder seg som søkere på stillingen som HP har ledig i Oslo. Kolbjørn får den, og bestemmer seg sammen med kona for at de godt kan prøve å bo litt i Oslo også, før de gror fast i Stavanger.

Siden har det vært Oslo, nærmere bestemt Kolsås i Bærum. Her har de nå sine to voksne døtre like i nærheten, og det siste halvannet året er tilværelsen toppet med en liten dattersønn.

– HP var jo et amerikansk selskap, med ledelsesfilosofi og organisering derfra. Jeg husker jeg ble tatt inn til min første medarbeidersamtale hvor de spurte meg om karriereplanlegging. Jeg hadde aldri hørt ordet før, langt mindre tenkt på det. Min plan var bare å hele tiden gjøre en så god jobb som mulig.

Kolbjørn-Haarr-3

DIPS sin store ressurs er kompetanse. De ansatte er sterke på både helse og på IT og softwareutvikling. Kolbjørn Haarr har latt seg imponere over hvor sterke fagmiljø selskapet har i egen stab.

 

Tidlig krøkes

Akkurat det startet han med relativt tidlig. Kolbjørn var bare sju år da han fikk seg jobb på et gårdsbruk på Jæren. Med en far som var offiser i sjøforsvaret og en mor som var frisør, var han ikke vant med gårdsarbeid. Men Kolbjørn har alltid likt utfordringer, kanskje fordi han er vokst opp med to storebrødre å strekke seg etter. Da naboen ga han arbeid, gjøv guttungen på med liv og lyst.

– Denne bonden er en av de mest signifikante personene i min oppvekst, først og fremst fordi han tidlig ga meg mye ansvar og så hvordan jeg vokste på det. Jeg var 11 da jeg begynte å kjøre traktor for å få inn silofôr i slåttonna, pløye eller hva det nå skulle være.

13 år gammel fikk han seg jobb i en jernvareforretning. Hele tiden har han vært opptatt av å gjøre rett og skjell for seg.

– På Jæren ligger det ingen prestisje i fine titler eller flotte biler, kun i det å jobbe hardt: Det å kunne legge seg sliten etter en lang arbeidsdag. Jeg har alltid jobbet, og har kjent på det som en god plikt. Jeg fikk også tidlig kjenne på at det å steppe opp og ville ta ansvar, det gir god innflytelse også.

«Det DIPS gjør, det som står i logoen vår: «Enabling efficient healthcare», er viktig for Norge. Vi skal bidra med mer helse for hver krone og hvert sett med hender i helsetjenesten.»

Helt til topps

Han har aldri vært redd for å ta på seg ansvar. Trolig var det dette som gjorde at han tidlig fikk mye av det. Han har også alltid likt å lete etter årsakssammenhenger for å kunne forbedre eksisterende system. HP ble på mange måter Kolbjørns karrierevugge. Han var her først i 14 og senere i ni år hvor han til slutt klatret helt til topps, først som direktør i HP Services Norge og senere for HPs satsing i Europa, med i alt åtte land i sin portefølje.

Med årene har den medisinske teknikeren jobbet i mange bransjer, som telekom, energi og media, og har møtt DIPS som konkurrent da han jobbet i Tieto og Evry.

Å gå fra internasjonale giganter til å ta over DIPS kan kanskje sammenliknes med plutselig å få ansvar for et lite avdelingskontor, men han ser det overhodet ikke slik.

– Det er viktig å ha digitale lokomotiv i Norge. Vi kan ikke overlate alt til kinesere, indere og amerikanere. Det DIPS gjør, det som står i logoen vår: «Enabling efficient healthcare», er viktig for Norge. Vi skal bidra med mer helse for hver krone og hvert sett med hender i helsetjenesten. Dette er også viktig for våre ansatte. De vil være med på noe som er kult, «the latest and greatest» og alt det er, men klarer du kombinere dette med noe meningsfullt er det en utrolig sterk drivkraft for å få noe til. Sånn er det for meg også. Dette har jeg lyst å være med på. Dette er viktig! sier han med overbevisning.

 

Enestående utgangspunkt

Utgangspunktet han har funnet i DIPS mener han er enestående. En gründerbedrift som har vokst til å bli Norges ledende e-helseselskap. Som nylig har utviklet en ny og moderne generasjon pasientjournal, basert på moderne IT-tankegang, et åpent system det er mulig å koble sammen med alle mulige andre systemer.

– Tankegangen her har vært helt rett. DIPS Arena er utviklet slik at det vil kunne være kjernen i et stort økosystem av innovative løsninger for helsetjenesten. I tillegg fikk DIPS i fjor nye, sterke eiere. AWilhelmsen er kjent for å ha en uendelig investeringshorisont på det de går inn i. Akkurat det trenger du når du skal jobbe med det offentlige og med helse.

Alt dette mener nysjefen gjør akkurat DIPS til stedet å være akkurat nå.

 

Ta nye steg fortere og bedre

– Vår prioritet nummer én er å beholde og styrke posisjonen i spesialisthelsetjenesten. Det gjør vi ved å rulle ut DIPS Arena, ved å bli knallgod på det. Neste ambisjon er å være en sterk bidragsyter for realiseringen av «Én innbygger – én journal». Teknologisk er ikke det vanskelig. Men vi mener vi kan gjøre det raskere, mer effektivt og mer samfunnsøkonomisk forsvarlig enn noen andre, gitt det startpunktet vi har. Vi har tatt første steg med DIPS Front, som er vår neste byggestein i dette prosjektet.

Slik DIPS tenker, og har tenkt de siste årene, mener han er den moderne måten å tenke IT på.

– Vi kan løse «Én innbygger – én journal» med løsninger som finnes i dag, men vi mener at det er behov for å videreutvikle og modernisere både funksjonelt og ikke minst med hensyn til skalerbarhet, slik at det vi lander på om nødvendig kan brukes nasjonalt. Slik jeg tenker det, må vi selvsagt ha en løsning som samhandler godt med DIPS Arena, nasjonale fellesløsninger og andre kommersielle aktører.

DIPS har brukt en god stund og mye penger på DIPS Arena.

– Når vi nå er kommet til utrullingsfasen får vi frigjort hender og hoder til å bruke tid og ressurser på innovasjonsdelen. Denne flyttingen fra Classic til Arena er et løft for oss. Nå skal vi holde øynene på ballen, og sikre at Arena rulles ut på sikker og god måte. Det vil være en katalysator for de neste stegene kundene og vi kan ta, sier direktøren.

Selv om DIPS sine ansatte har prestert sitt ytterste for å få klar DIPS Arena til å settes i produksjon, opplever han på ingen måte at de erklærer seg ferdige eller «i mål».

– Tvert imot. De står og spinner etter å komme videre, fordi det skjer så mye spennende innenfor e-helse akkurat nå!

Det er så mye som skal forenkles og forbedres.

Den største utfordringen og muligheten til DIPS per dato, er slik Kolbjørn ser det er å komme raskere til markedet med produktene sine.

– Vår fordel er at vi kan være lettbeinte fordi vi er små. Samtidig har vi bygget en struktur som støtter økosystemtanken og kan holde oppe innovasjonstakten. Det betyr at vi kan invitere inn og holde oppe norsk e-helseindustri, og eventuelle utenlandske systemer, som kan være relevante for norsk helsevesen.

«Det høres ut som en klisjé, men jeg må få si det likevel fordi det er så utpreget her: Jeg er overveldet av kompetansen i denne bedriften. Både når det gjelder domenet helse, og når det gjelder IT og softwareutvikling – så er her knallsterke fagmiljø.»

Overveldet av kompetansen

Han hadde høye forventninger da han kom inn. Likevel er han blitt positivt overrasket over DIPS, og da i særdeleshet selskapets ansatte.

– Det høres ut som en klisjé, men jeg må få si det likevel fordi det er så utpreget her: Jeg er overveldet av kompetansen i denne bedriften. Både når det gjelder domenet helse, og når det gjelder IT og softwareutvikling – er her knallsterke fagmiljø. Her er folk med doktorgrader, og rundt halvparten av de ansatte har masterutdannelse. Takket være de ansattes solide kunnskap og erfaring, er selskapet kommet i en veldig bra posisjon. Det finnes få ting som er så inspirerende som det. Ansatte som vil noe, som vil utrette store ting så raskt som overhodet mulig!

Når det kommer til fart er det uansett ingen som skal kunne ta Kolbjørn Haarr.

Denne tilsynelatende så sindige jærbuen får nemlig sine aller største adrenalinkick av fart og spenning. For eksempel i bil et sted med fri fartsgrense, eller når han får spise matpakken sin, sittende på kanten av Prekestolen med bena dinglende over Lysefjorden.

Dessuten kan han ikke bare fly: Han har vært akrobatikkflyger.

Kolbjørn ler hjertelig.

– Det begynte med at jeg interesserte meg for fly og flyging, og tok flysertifikat. Men så slo vel nerden i meg til igjen. Jeg syntes ikke det var nok å kun «borre hull i lufta».

Derfor begynte han å utforske g-krefter og forsøksvis oppheve fysikkens lover. Han drev med akrobatikkflyging i en ganske så intens periode på tampen av 20-årene.

– Men jeg innså vel ganske raskt at hvis jeg skulle bli skikkelig god, så ville dette kreve veldig mye tid. Samtidig hadde vi fått barn, og jeg hadde fått mer ansvar på jobb. Det lot seg ikke kombinere med familieliv å bruke så mye fritid på dette. Når jeg har fri, vil jeg helst være sammen med familien. Derfor sluttet jeg.

Flysertifikatet har han ikke fornyet etter årtusenskiftet.

– Jeg har byttet det i «årskort» på SAS. Han ler høyt igjen.

Ikke før han har sagt det, er det faktisk og helt reelt på tide å fly. I alle fall fra Tromsø, i denne omgang.

Direktøren ser for seg at han skal fly mye mellom samtlige av DIPS sine kontorer, og ikke minst mellom kundene i både nord, vest, sør og øst.

– Hvis en kunde vil ha tak i meg, er jeg temmelig lett å be, proklamerer han.

Det meste av det han foretar seg, er særdeles kundeorientert.

– Det var en av de gamle sjefene på HP som sa det til meg første gang: Har du en litt tung dag på jobben: Kom deg ut til en kunde! Det er både nærende og livgivende å få være tett på kundene, å få være der det skjer. Ute der vår software treffer virkeligheten. Det er da du får selve lakmustesten på at vi jobber med de rette tingene!

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev for mer informasjon