PLL på plass i Helse Nord

Manglende oversikt har gjort legemiddelhåndtering til en kontinuerlig fare for feil. 2. juni ble Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) et av de første sykehusene i landet som tok i bruk Pasientens Legemiddelliste (PLL) – et verktøy som vil bedre pasientsikkerheten.
– Dette er vi svært positive til! PLL vil bli et viktig verktøy for oss, siden medikamentbruk og medisinske forhold er et av flere definerte områder hvor vi må bli bedre om vi skal nå ambisjonen om å bli best i landet på eldremedisin, sier seksjonsleder og overlege Gunhild Ag ved Geriatrisk seksjon på UNN Tromsø til sykehusmagasinet «Pingvinavisa». UNN og resten av sykehusene i Helse Nord har nå fått PLL direkte inn i pasientjournalsystemet DIPS Arena. Dermed har de mulighet til å se og oppdatere pasientens legemiddelliste i sanntid.
Farlige feilkilder
Manglende legemiddeloversikt resulterer ifølge en rapport fra Helsedirektoratet, i at legemiddelrelaterte pasientskader er de mest vanlige ved norske sykehus. Tall fra 2021 viser at sykehusene rapporterer rundt 13.500 legemiddelrelaterte pasientskader årlig. I snitt på 37 hver eneste dag!
Forskning på uønskede hendelser i sykehusene, avdekket i løpet av en toårsperiode 27 dødsfall og 177 alvorlige skader som skyldtes feil i legemiddelbehandlingen, ifølge en rapport som SKDE (Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering) har lagt fram nylig.
Universitetet i Oslo har gjort en studie som viser at ni av ti pasienter skrevet ut fra sykehus har minst ett avvik på sin legemiddelliste. 28 prosent av feilene hadde potensiale til å få en negativ klinisk effekt for pasienten på lang sikt. SKDE melder at det i en studie fra norske sykehus ble avdekket at 62 prosent av pasientene som ankom akuttmottaket hadde klinisk relevante uoverensstemmelser i legemiddelinformasjonen.
Ved geriatrisk seksjon på UNN er de veldig positive til å ha fått Pasientens legemiddelliste (PLL) direkte inn i journalsystemet DIPS Arena. Det betyr at de uten ekstra innlogging kan få full oversikt og gjøre endringer i pasientens medisiner. Fra venstre: Sykehusfarmasøyt Hilde Ljones Wetting, geriater Maren Glomsrød, seksjonsleder og overlege Gunhild Ag og ortogeriater Dag Seeger Halvorsen.
Fakta om PLL (Pasientens legemiddelliste)
→ 2. juni fikk alle sykehusene i Helse Nord, som de første i landet, tilgang til Pasientens Legemiddelliste (PLL) via sitt journalsystem DIPS Arena. PLL er enkelt forklart en legemiddelliste som til enhver tid skal være oppdatert med hvilke legemiddel og hvilke doseringer pasienten tar. Fastlegene har ansvaret for å opprette første PLL for alle sine pasienter.
→ For alle pasienter som får opprettet PLL, er denne tilgjengelig i Kjernejournal på Helsenorge.no. Dermed kan alle behandlere logge seg inn her og se sist oppdaterte PLL. Ennå vil det ta noen år før alle kommunale helsetjenester som sykehjem, hjemmetjenester og legevakter får direkte tilgang til PLL fra egen pasientjournal og kan oppdatere den derfra.
→ Når PLL er opprettet første gang, vil PLL fungere som en stafettpinne mellom de ulike behandlerne i helsetjenesten. Hver gang en lege har gjort en endring i form av å legge til, trekke fra eller endre på et medikament, må vedkommende sende en oppdatert PLL tilbake i Norsk Helsenett, til databasen som kalles SFM – Sentral forskrivningsmodul. Slik får neste behandler umiddelbar oversikt over hva pasienten bruker av legemidler. Uten PLL bruker legene ofte mye tid på å lete etter og verifisere legemiddelinformasjon, og risikoen for feil er stor.
Lete og verifisere
Ved geriatrisk seksjon i UNN Tromsø er de vant med at feil bruk av legemiddel er en kilde til mer sykdom. Av og til får de pasienter i retur kort tid etter at de er utskrevet. En vanlig årsak til feil er at veldig mange ulike behandlere som legger til eller trekker fra medisin, uten å vite hva andre behandlere har gjort av endringer. Ofte kommer beskjeden sent fram til neste ledd i behandlingskjeden, om den kommer overhodet. Flytting mellom nivå i helsetjenesten har lenge vært beskrevet som noe av det farligste norske pasienter utsettes for, fordi informasjonsflyten mellom nivåene er dårlig.
I UNN er det som regel leger i akuttmottaket som får jobben med å være «legemiddeldetektiver».
– Jobben med å få oversikt over hvilke medisiner pasienten tar, vil bli lettere med PLL. Det har lenge krevd mye tid å sammenligne de forskjellige medikamentlistene fra fastlege, kjernejournal, reseptformidler, sykehus, og oversikt fra kommunal helsetjeneste. Ofte skjer dette i en akuttsetting med tidspress, til alle døgnets tider, og feil forekommer. Vi finner ofte mange uriktige oppføringer som krever opprydding, opplyser overlege i akuttmedisin ved UNN, Ole Martin Hoff.
– Når PLL er rullet ut også i kommunene har vi ikke lenger forskjellige lister å sammenligne, og vi vil få færre uriktige oppføringer. Dette er et skritt på veien for å frigjøre mer tid til pasientbehandling, samtidig med at kvaliteten på medikamentlistene øker, mener Hoff.
Ole Martin Hoff er overlege i akutt- og mottaksmedisin, og forteller at de ofte finner feil i medikamentlister og at PLL vil bidra til å eliminere disse.
Positiv forventning
Ved Geriatrisk seksjon har de hatt PLL tilgjengelig i noen få timer, og et knippe overleger studerer interessert skjermbildet og funksjonaliteten i en PLL som sykehusfarmasøyt Hilde Ljones Wetting har hentet frem.
– Måten legemiddellisten vises på er for så vidt kjent for oss fra før, men det er en del ny funksjonalitet, nye symboler og litt endret arbeidsflyt for legene. Så langt er inntrykket at det ser oversiktlig ut, mener Wetting.
Siden kommunene ikke er kommet like langt som Helse Nord, er det foreløpig et fåtall av pasientene som har PLL. Selve jobben med å opprette første PLL for pasientene, har fastlegene fått ansvaret for. Disse får også et lite honorar for ryddejobben som følger med.
Sykehuslegene håper fastlegene prioriterer kronikere og pasienter som er over 65 år. Jo eldre pasientene blir, jo mer sannsynlig er det at de står på flere ulike medisiner samtidig.
– Å få en felles legemiddelliste er genialt. Nå forholder vi oss til mange lister som sjelden er like. Med PLL kommer et system hvor påliteligheten til informasjonen kan høynes enormt, mener overlege Maren Glomsrød. Kollega Dag Seeger Halvorsen jobber ved ortopedisk sengepost, hvor et av de absolutt viktigste tiltakene de gjør for pasientene er å forebygge nye fall. En hovedårsak til fall er gjerne svimmelhet eller blodtrykksfall, forårsaket av feil legemiddelbruk.
Med PLL kommer et system hvor påliteligheten til informasjonen kan høynes enormt, mener overlege Maren Glomsrød (t.h.). Seksjonsleder Gunhild Ag (t.v.) vet at PLL vil bli et viktig verktøy for Geriatrisk seksjon.
Meld fra og få rask fiks
Det å være først ut med ny programvare innebærer som regel å oppdage feil som må rettes, men samtidig får de som først tar i bruk PLL muligheten til å påvirke sluttproduktet. Både DIPS og Helse Nord går nå inn i en fase med ekstra fokus på endringsforslag og tilpasninger som kan gjøre produktet enda bedre, opplyser Kjetil Jørgensen som er produktsjef for medikasjonsområdet i DIPS Arena.
– PLL innebærer at du får en definert og avtalt måte å utveksle informasjon om legemiddelbehandlingen på. Til nå har det vært like mange kilder til informasjon som det finnes behandlere. Årsaken til at det i det daglige likevel har gått såpass bra, er takket være dedikerte og oppmerksomme sykepleiere, farmasøyter og leger som gjør en ekstra innsats. Med PLL kan du lettere avsløre om ting ikke er fulgt opp, og se når PLL sist ble oppdatert. Vi i DIPS ser i hovedsak to akser hvor PLL er en viktig forbedring. Vi forventer at antallet pasientskader knyttet til legemidler går ned, og vi håper at PLL frigir tid og effektiviserer arbeidsdagen slik at leger og sykepleiere får bruke mer tid på pasientbehandling, sier Jørgensen.
I Helse Nord presiserer PLLs prosjektleder Heidi Johansen at det er et stykke igjen før de vil erklære seg fornøyde. Noe kan først forbedres som følge av bruk.
– Ta for eksempel pasienter med multidose. Multidose har hittil vært ganske usynlig i DIPS Medikasjon, mens vi nå ser hvilke legemidler som inngår i multidose. Visningen av multidose gjør ofte listen lang og uoversiktlig, dette skal forbedres. Men for at PLL skal bli bra for pasienten må den bli bra for de som bruker den, de som kjenner hvor skoen trykker må si fra om problemer og ønsker! Bruk de vante kanalene eller send mail: pllinord@helsenord.no, oppfordrer hun.
Johansen mener legene i litt for lang tid har fått dataverktøy med oppgaver som bare tar «et minutt ekstra».
– Vi er nødt til å redusere legenes tidsbruk på administrative oppgaver, og tilby verktøy som bidrar til økt sikkerhet og færre feilkilder. Akkurat nå har vi ressurser til å forenkle og forbedre PLL i DIPS raskt, bare vi får tilbakemeldinger, sier Johansen.
Endringsforslag
Geriatrisk seksjon har allerede forslag til forbedringer.
– Våre pasienter har ofte ganske store og kronglete medikamentlister. Vi er så heldig å ha egen sykehusfarmasøyt som bistår oss leger med å verifisere og rydde i legemiddellisten, men foreløpig har farmasøytene kun lesetilgang, opplyser Halvorsen.
– Vi må derfor lage et notat til legene om hvilke medisiner som vi ser bør inn eller ut, sier Wetting.
– Det betyr i praksis unødig dobbeltarbeid siden legen da må skrive inn det farmasøyten allerede har notert. Vi ønsker at sykehusfarmasøytene får tilgang til å opprette en kladd i medisinlisten, som vi legene kan gå gjennom og godkjenne til ny PLL. Det vi spare oss for mye tid, sier Halvorsen.
Tilgang via Kjernejournal
Heidi Johansen har gjennom utviklingen av PLL i Helse Nord hatt tett dialog med helseregionene Helse Vest og Helse Sør-Øst, som også bruker DIPS Arena og skal i gang med PLL.
– Selv om de fleste kommuner og mange fastleger fortsatt mangler tilgang på å redigere PLL fra sin journal, har alle nå tilgang til sist oppdaterte PLL via pasientens Kjernejournal på Helsenorge.no, forklarer Johansen.
Alle behandlere som åpner en PLL får dermed tak i den «stafettpinnen» som PLL kan beskrives som. Og alle som foretar endringer i medisinene, enten en kort kur eller en varig ny medisin, må legge dette inn og sende oppdatert PLL tilbake i systemet.
– Vi har forstått at det kan gå en god stund før PLL også finnes i kommunehelsetjenesten. Så lenge ikke de er med, vil det være en del av puslespillet som mangler. Derfor bør kommunene på plass så fort som mulig, mener Wetting.
– Når PLL er innført overalt, er det viktig at alle vedlikeholder listen. Vi vet hvor farlig det er for pasientene og ikke minst hvor arbeidskrevende det for neste behandler om PLL ikke er oppdatert, sier seksjonsoverlege Gunhild Ag.