Skal lede skysatsingen i DIPS

sky og helse
Tekst: Oddny J. Johnsen. Publisert: 01.04.25 

DIPS har ansatt Tobias Linge Hareide som ny kommersiell direktør, og har gitt han ansvaret for å få full fart på selskapets skysatsing. Målet er å tilby mer innovasjon og raskere leveranser i DIPS Arena, tett på de rundt 100.000 daglige brukerne av programvaren.

DIPS sitt første skyprodukt, DIPS Interactor, ble utviklet for cirka fire år siden. Selve overgangen til skyen gikk så knirkefritt at flere av de i alt 1600 fastlegekontorene og legevaktsentralene, som bruker denne kommunikasjonsmodulen, ikke oppdaget at migreringen fant sted. Men når de nå logger seg på oppdager de stadig at programvaren har fått en liten forbedring. Suksessen med «Interactor» danner fundamentet når DIPS nå ønsker å tilby mer av sin programvare som Software-as-a-Service (SaaS) som det heter på fagspråket.

– Å tilby vårt kjerneprodukt som en skytjeneste er ikke bare en forutsetning, det er en selvfølge for å kunne videreutvikle våre løsninger med kvalitet og presisjon – helt ut til sluttbrukeren. Ansettelsen av Tobias markerer et naturlig og viktig steg i vår teknologiske evolusjon, og understreker vår ambisjon om å være en fremtidsrettet og pålitelig leverandør, konstaterer Thomas Smedsrud, som er administrerende direktør i DIPS.

Tobias og Thomas 2Adm. dir. Thomas Smedsrud har ansatt Tobias Linge Hareide (t.h.) til å lede satsingen som skal utvikle DIPS som leverandør av skybaserte tjenester. Hareide får tittelen kommersiell direktør og tiltrer 1. april 2025.

FAKTA


Navn:
Tobias Linge Hareide


Alder:
46


Aktuell med:
Ny kommersiell direktør i DIPS med ansvar for selskapets skysatsing


Hjemmebane:
Bor i Lommedalen, opprinnelig fra Ålesund. Samboer og to voksne barn


Hobby:
Trening og friluftsliv – gjerne på sjøen


Kontorsted:
Oslo

Rutinert på å migrere til skytjenester

Tobias Linge Hareide er hentet til DIPS fra stillingen som administrerende direktør for Visma Talent Solutions. Hareide har vært i Visma-systemet de siste ni årene og har gjennom hele karrieren jobbet med å utvikle selskaper og produkter til skytjenester. Han har erfaring fra å jobbe med store kunder, både offentlige og private, i Norge og i flere andre europeiske land.

Oppdraget hans nå er å være spydspiss for skysatsingen i DIPS. Dette er en oppgave Hareide gleder seg veldig til å ta fatt på.
– DIPS er et av de teknologimiljøene vi kan være utrolig stolte av å ha fått til her i Norge, og jeg er imponert av det DIPS har oppnådd i et av de mest komplekse virksomhetsområdene som finnes, påpeker Hareide.

DIPS har i første omgang planer om en hybrid tilnærming, som muliggjør både skytjenester og faste produktinstallasjoner.

– Hovedmålet vårt er økt tempo i utviklingstakten, uavhengig av teknisk plattform, sier utviklingsdirektør Krister Skoglund i DIPS.

– Vi skal lage helt nye produkter levert som SaaS, og tilrettelegge for kontinuerlig nyutvikling av verdiøkende tilleggsfunksjonalitet til DIPS Arena-installasjonene våre i skyen, forklarer Skoglund.

 

Blir raskere og bedre

– Hva er de viktigste fordelene ved å bli en tjenesteleverandør i skyen, istedenfor å beholde dagens tradisjonelle installasjoner ute hos kunde?

– Alt! svarer Hareide spontant og ler, før han utdyper:

– Det er veldig mange ting. Men for meg som er vant til å leve i denne verdenen, så er det i bunn og grunn alt. Endringen lar oss levere bedre løsninger enda raskere, og brukerne slipper å måtte forholde seg til «nedetid» grunnet vedlikehold og oppgraderinger. Dette vil kunne foregå i bakgrunnen, samtidig med at brukerne er pålogget. Et selskap som får gjort denne transisjonen får en helt annen innovasjonskraft. De kan utvikle og få ut endringer mye kjappere enn før, og mye tettere på brukeren, forklarer Hareide.

Systemutviklerne bak DIPS Interactor bekrefter dette. De har foreløpig 50 minutter som rekord på feilfiks, fra feilen ble oppdaget og til rettelsen var satt ut i produksjon.

– En annen stor fordel med å levere på denne måten, er for eksempel at vi i sanntid kan følge med på hvor i programvaren at brukerne eventuelt får problemer. Vi kan identifisere hvor en bestemt arbeidsflyt stopper opp, og få programvaren til enten å komme med tips og råd om hvordan brukeren kommer seg videre, eventuelt gjøre en endring. Slik kan vi kontinuerlig forbedre programvaren, ofte før brukerne opplever at de har et problem, sier Hareide.


Nødvendig og etterspurt endring

Flere av kundene til DIPS er veldig motiverte for flere skytjenester, ikke minst med tanke på sikkerhet og beredskap. Skytjenester gjør det mulig å levere programvare og lagre opplysninger via ulike datasentre slik at tjenesten kan bestå uavhengig av hva som rammer enkelte serverparker. Hareide viser for eksempel til hvordan Ukrainas bevisste satsing på skytjenester, gjør at de tross russernes krigføring har beholdt tilgangen til sentrale styringssystemer.

En av de første milepælene i DIPS består i å få alle testmiljø flyttet til skyen. Det betyr at det ikke trenger å ta mer enn noen timer fra arbeidet med en prototype starter i et utviklerteam, og til kunden kan teste den. En av de andre store fordelene med skysatsingen i DIPS er at det skal gå raskere å få til enkle integrasjoner av tredjeparts programvare.

– Jeg kjenner at jeg lar meg motivere ekstra av å få jobbe med noe så samfunnsnyttig som helse. Det er en grunn til at sykehus er «sist ut» når det gjelder skytjenester, og jeg har stor respekt for den kompleksiteten og det ekstremt viktige samfunnsoppdraget disse systemene ivaretar. Samtidig kommer jeg inn med erfaring som vil kunne bidra positivt. I tillegg fremstår DIPS som en veldig ålreit arbeidsplass. Folka her har høy fagkompetanse, er jordnære og grundige, og er genuint opptatt av de som står i frontlinja i helsevesenet. Vi går nå inn i en utrolig spennende tid, og vi skal gå dette løpet sammen med kundene våre, poengterer «skydirektør» Tobias Linge Hareide.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for mer informasjon