– Vi er blitt forelsket i hverandre!
Overlege Kåre Tveit kan endelig tillate seg å gå hjem ved arbeidsdagens slutt. Årsaken til det er talegjenkjenningen som nå er integrert i DIPS Arena. Ved hjelp av den dokumenterer han betydelig raskere enn før.
– Vi er blitt forelsket i hverandre, erklærer Tveit om sin nye hjelper, talegjenkjenningsprogrammet «Dragon Medical» fra Omilon. Kjærlighetserklæringen kommer selvsagt med følge av en smittende latter, men er likevel ikke tull. For Kåre Tveit har bare godord å si om programvaren. Den har rett og slett medført en etterlengtet endring i arbeidshverdagen. For første gang på mange år kan han nå å forlate arbeidsplassen ved arbeidstidens slutt.
Sparer tid
– Jeg må si meg meget fornøyd. Programmet er enkelt å lære seg og produserer overraskende få feil. Selvsagt må du alltid kontrollere den teksten som lages, i tilfelle ord er misforstått eller ikke henger sammen, men i all hovedsak så er dette veldig, veldig bra, mener overlegen.
Kåre Tveit jobber ved Hudavdelingen ved Haukeland universitetssjukehus, og hadde for lengst avfunnet seg med at arbeidsdagen som regel varte lenger enn det han fikk betalt for.
– Vi er mange som pleide å sitte over tiden for å få ferdig all dokumentasjonen, forteller han.
For innimellom alle pasientmøtene og øvrige oppgaver i klinikken, ble det sjelden verken tid eller ro til å få satt seg ned for å skrive inn alt det som skulle dokumenteres. Derfor ble han som regel sittende litt etter arbeidstid hver dag, for å gjøre seg helt ferdig.
Nå rekker han å kjapt diktere det som skal stå i journalen mellom hvert pasientmøte, og siden programvaren fungerer så godt, har han plutselig fått en arbeidsdag hvor han blir ferdig i tide.
– For min egen del tror jeg ikke talegjenkjenningen kommer til å frigi tid til å se flere pasienter hver dag, men det er en stor forbedring å kunne bli ferdig innenfor ordinær arbeidstid, erkjenner Tveit.
Gode tilbakemeldinger
Øygunn Leite Kallevik er systemansvarlig og ansvarlig for innføringen av den nye talegjenkjenningen i Helse Bergen. Hun klarer ikke skjule sin begeistring for verktøyet, som ble tatt i bruk ved sykehuset 9. februar i år. Tilbakemeldingene fra klinikerne er strålende, enten de jobber i somatikken eller i psykiatrien. Hun konstaterer at de endelig har de fått et verktøy som virker fra første stund og som er enkelt å bruke.
– Vi har hatt talegjenkjenning tilgjengelig her ved Haukeland siden 2010, men det gamle versjonen var vanskelig å lære seg, hadde ikke mulighet til å skrive nynorsk og det krevde rett og slett mye innsats og «trening» fra den enkelte behandler for å få den til å fungere, forteller hun.
Lettvint og lærenem
– Innføringen av Dragon Medical i DIPS Arena, har gått som en drøm. De fleste legene er i gang etter maks 15 minutter med opplæring. Verktøyet har 200.000 aktive ord, mer enn dobbelt så mange som den vi hadde før, og det kjenner igjen 95 prosent av ordene fra første sekund. Dragon Medical forstår både dialekter og aksenter. Hvis det er ord den ikke kan eller misforstår, så kan du bare skrive inn riktig ord, og så gjenkjenner programmet ordet neste gang du leser det inn. Leger her har beskrevet verktøyet som genialt, forteller Kallevik. Ved siden av DIPS Arena er verktøyet også integrert med Unilabs, Partus og Sectra PACS.
Talegjenkjenningsprogrammet «Dragon Medical» fra Omilon, gjør arbeidshverdagen til overlege Kåre Tveit mer effektiv.
Forskning gjort i Sverige viser at legene i snitt bruker 27 prosent av hver arbeidsdag på å dokumentere skriftlig i pasientjournalen. Da de tok i bruk talegjenkjenning, gjorde de unna denne jobben 20 prosent raskere.
Omilon bruker kunstig intelligens, som gjør at programvaren er rask til å lære seg å tolke ulike brukeres uttale, tonefall og fraser. Ved Haukeland gir det selvsagt mange ekstra poeng at talegjenkjenningen kan skrive nynorsk, og at den forstår skikkelig breial bergensk.
– Det tok bare ti minutter fra jeg fikk se programmet første gang, til jeg var i gang med å bruke det. Så enkelt er det! Men så er jo vi bergensere litt ekstra kjappe, da, humrer Kåre Tveit og gjør seg klar for et nytt diktat.