Farvel kjære Tor Arne

Tor-Arne-Viksjø-BW

Tor Arne har seilt. Stille kastet han loss, og forsvant inn i natten. Den ukuelige optimisten, som aldri var redd for å aksle det andre så på som umulige utfordringer, måtte til slutt gi tapt mot sykdommen som har jaget han i noen år nå.

Selv ønsket han aldri noe fokus på dramaet han utkjempet. Han sto stødig til rors på den skuta han han elsket, så lenge han maktet. Da han innså at hans egen seilas krevde smulere farvann, gjennomførte han en grundig og ryddig prosess for å finne en ny kaptein for DIPS. En som skal ta DIPS inn i den fremtiden Tor Arne strakte selskapet mot, og så tydelig så for seg. Tor Arne hadde alltid fokus fremover: På alt det DIPS skal få til.

Grytidlig morgen 1. april, var han personlig til stede i Bergen for å ønske velkommen på jobb de ferskeste ansatte i selskapet, de som skal lede an satsingen mot kommunesektoren under navnet DIPS Front.

8. april var han i Bodø i bedriftsmøte. Selv om han ved nyttår fratrådte som direktør, ønsket ikke Tor Arne å gi seg på lenge ennå. «Jeg pleier å tenke som så at det fint går an å prøve, selv om det ser umulig ut.» fortalte han gjennom et profilintervju i vårt eget kundemagasin d:mag, for ganske nøyaktig fire år siden. Han snakket selvfølgelig om DIPS og om alt selskapet har turt å prøve på, og lyktes med, under hans ledelse. Ofte mot alle odds. Med nøyaktig samme innstilling holdt han lenge i sjakk sykdommen som angrep han.

Så ble den til slutt for mektig. Om natten den 28. april, i sitt hjem i Førde, sovnet Tor Arne stille inn med sine nærmeste rundt seg.

I hele den lange sykdomsperioden var han tydelig på at han ikke ønsket fokus på at han var under behandling for kreft, ut av respekt for alle andre som kjemper mot alvorlige diagnoser. Men det var viktig for han å få takke for all støtten han hadde. Spesielt i sin kjære Sonja, vår kjære kollega. Når han holdt sin årlige tale om «rikets tilstand» takket han alltid sin store kjærlighet, som han faktisk møtte gjennom DIPS, for den styrken hun ga han.

I den grad Tor Arne snakket om det å være syk, var det om pasienterfaringen og hva han hadde lært. Alltid var han på jakt etter kunnskap som kunne gi DIPS enda mer fart.

Den suksessfulle gründeren av DIPS, skulle egentlig bli lege. Hans mor «dyttet» han i alle fall velmenende i den retningen. Men gutten, som hadde brukt hele oppveksten på å demontere og utforske motorsykler og annet maskineri, havnet i Tromsø for å studere EDB. Da var han allerede ferdig utdannet bioingeniør, men hadde erkjent for seg selv at analysemaskinen var mye mer spennende enn analysene. «Det er et lite under at de klarte å holde meg unna å skru i stykker den første PDP8, selve urdatamaskinen på laboratoriet i Bodø», har han humrende fortalt. Den lune humoren boblet alltid like under overflaten når Tor Arne hadde noe han ville formidle.

Så kom han på midten av 80-tallet tilbake til hjembyen som leder av EDB-avdelingen ved Nordlandssykehuset. I kjelleren der begynte han, sammen med Trond Hjortdal, å utforske hvordan de ved hjelp av data kunne bedre kommunikasjonen mellom laboratoriet og resten av sykehuset. Herfra fikk det som skulle bli DIPS, sitt utspring.

Tor Arne har ført DIPS dit selskapet er i dag ved hjelp av en sammenhengende rekke av knallhardt arbeid, ukuelig optimisme og solide doser kreativitet. Han tok selskapet fra å ha 15 prosent av markedet for elektronisk pasientjournal i norsk spesialisthelsetjeneste, til å kun mangle 15 prosent. Årtusenskiftet ble vinn eller forsvinn for DIPS. I hele 1999 jobbet Tor Arne og de øvrige ni som utgjorde DIPS, rent faktisk dag og natt. Absolutt alle koder måtte skrives på nytt, da DIPS flyttet fra dos til windows. I alt 27 sykehus skulle konverteres dette året, i snitt hadde de under to uker på hvert sted. «Det er utrolig hvilken drivkraft som ligger i eierskap i egen arbeidsplass» bemerket Tor Arne tørt om denne fullstendig ufattelige bragden i -99. For de kom i mål.

Noe av det mest fremtredende ved Tor Arne Viksjø var at han aldri ble helt fornøyd. Hver gang en milepæl ble nådd, var han for lengst på vei mot en ny. Slik holdt han selskapet i kontinuerlig utvikling. Ifølge Tor Arne var to ting viktigere enn alt annet: Først kom de ansatte, selskapets hovedkapital, som gjennom sin kompetanse kunne løse utfordringer og se muligheter ingen hadde tenkt på før. Dernest var han opptatt av å «holde orden i sysakene», som han betegnet det. Slik at DIPS alltid var solid, seriøs og til å stole på, både for ansatte, kunder og leverandører.

Han var svært opptatt av bedriftskulturen vår. Han ville bygge et lag som alltid var seg bevisst betydningen av hver eneste lagdel. Som var i stand til å takle både medgang og motgang med ydmykhet, og alltid hadde en konstruktiv tørst etter å komme videre.

Moral og etikk var viktig i Tor Arnes lederskap. Han ville gi gode betingelser og skape stolthet, solid identitet som DIPS-er og ikke minst: lojalitet. Det klarte han. Kanskje fordi han i hele sin direktør-periode passet på å invitere hver eneste nyansatte inn på kontoret sitt for å bli kjent med både personen og kompetansen.

Tor Arne var en mann av mange talenter. Han var svært kreativ, og kunst og kultur hadde en viktig rolle i livet hans. Da DIPS flyttet inn i sitt eksisterende hovedkontor i Bodø, var et flygel med på flyttelasset. Rett som det var, etter arbeidstid vel og merke, trillet tonene ut fra direktørkontoret, når han tød til tangentene for å søke ny inspirasjon eller ideer. Han var en ordsmed, diktet sanger, og samlet alle talentene sine i å være en velformulert og dyktig forhandler.

Tor Arne Viksjø høstet dyp anerkjennelse i det klassiske musikkmiljøet, og fikk flere perioder som styreleder for Arktisk filharmoni (tidligere NOSO). Han sørget alltid for at deltakerne på DIPS-forum fikk gode musikkopplevelser, og vi ansatte var ganske stolte da vi en gang klarte å overraske han med en av hans absolutte favoritter, Ingrid Bjørnov, på scenen der.

Hovedkontoret var han opptatt av å utsmykke med billedkunst. Han var veldig glad i og flink til å lage mat, og hadde en forkjærlighet for viner fra Burgund, som han ofte dyttet inn på menyen i DIPS-sammenheng.

Etter hvert bidro vår unike teknologi, og sjefens solide strategiske klokskap, til at bittelille norske DIPS vant store anbud i konkurranse med internasjonale giganter. Vi vokste så mye og så raskt at vi fikk betegnelsen industrieventyr. Samtidig ble Tor Arne en stadig større profil både innen næringsliv og norsk e-helse. Han var en mann som ikke søkte rampelyset, men som leverte om det pekte hans vei. Han var en lavmælt autoritet, og nøt enorm respekt både internt og eksternt. Først og fremst på grunn av sin kompetanse og kapasitet, men også på grunn av sine verdier og veivalg.

Man blir ikke best av å herme etter andre eller ved å unngå risiko. Tor Arne var den fødte innovatør, og aldri redd for litt bølger. Ren faktisk i form av at han fortsatt innehar hastighetsrekorden i å krysse Vestfjorden med seilbåt. Rent praktisk i å stake ut kursen dit ingen andre tror det er mulig å komme.

I 2001 hadde selskapet 10 ansatte. Tor Arne Viksjø erklærte på et møte dette året at selskapet i 2011 skulle ha 100 ansatte og omsette for 100 millioner. Nå har det gått 18 år. I fjor omsatte DIPS AS for over 345 millioner og har nå over 300 ansatte.

Det er krevende å utvikle avansert programvare, og spesielt krevende er det når kundene representerer et av verdens mest avanserte helsevesen. Tor Arne lånte ordene til Nick Joneshos Gartner og beskrev det å utvikle nye systemer «Som en oppdagelsesreise i et nytt kontinent.»

Nå i mars fikk Tor Arne og vi oppleve at Diakonhjemmet Sykehus, som aller første sykehus, tok i bruk hele vårt nyutviklede DIPS Arena. Fortsatt gjenstår det litt før vårt nye DIPS-kontinent er klar for verden, men dit skal vi, for det var i den retningen Tor Arne dyttet oss. Han ville gjøre DIPS Arena til en solid norsk eksportvare. Tor Arne firte aldri på sine store forventninger for selskapet. Han har vært tydelig på at DIPS skal nå målet «Én innbygger ‒ én journal» raskere og bedre enn noen andre. På at vi kontinuerlig skal jobbe for å forenkle og forbedre helsearbeiderens hverdag.

Vi har mye å takke vår kjære Tor Arne for, mannen som ble helt sentral for utviklingen av det teknologiske helse-Norge.

Vi vet at ikke bare vi, men mange rundt oss i sjokket og sorgen etter hans bortgang, føler det litt som om selve sørveggen i norsk e-helseindustri har forsvunnet.

For oss i DIPS vil Tor Arne for alltid være mannen som aldri ga opp, og som satte krevende mål det var viktig å strekke seg etter.

Disse målene vil vi stolt fortsette å arbeide for å nå, og aller helst overoppfylle.

I Tor Arnes horisont lå det utrolige ting, ikke bare for DIPS, men for utviklingen av hele e-helsefeltet. Vi skal nå den horisonten, Tor Arne. I din ånd! Spinnakeren i logoen du selv har designet for DIPS skal hjelpe oss å holde tempoet oppe!

Takk for alt du var, og for alt du kommer til å fortsette å bety for oss.

Våre tanker går til Sonja og familien i denne tunge tiden.

Vi lyser fred over Tor Arne Viksjøs minne.

Kollegaer og venner i DIPS

Meld deg på vårt nyhetsbrev for mer informasjon