Enestående og inspirerende samarbeid mellom DIPS og sykehuset 

IMG_0956

– Jeg vil kalle det helt enestående at vi kan jobbe så tett sammen og være så åpne, rett og slett ta pulsen på hverandre – for å bruke en sykehusmetafor, sier Jostein Stemland, konstituert avdelingsleder for Klinisk IKT ved Nordlandssykehuset (NLSH), om årets d:hack i DIPS.  

Publisert: 16.01.2024

DIPS har gjort det til en årlig tradisjon å sette av tid til kreativ utfoldelse, læring og innovasjon i det de kaller d:hack. Sykehusansatte fra NLSH, som DIPS har et innovasjonssamarbeid med, og øvrige samarbeidspartnere har de siste to årene blitt invitert sammen med alle DIPS-ansatte til hackathon for å bli bedre kjent, lære noe helt nytt, og forhåpentligvis finne på noe genialt sammen.  

IMG_0957-1
Her er Nordlandssykehusets Maria Frivåg, Ivar Svorkmo-Stemland og Merete Johansen i Team Beinlaus i full gang med å skape innovasjon som kan glede en stor pasientgruppe. 


Årets d:hack handlet om inkludering. Målet var at alle som deltok skulle inkludere eller oppleve inkludering, enten de kom fra DIPS, andre selskaper i Kernel eller var eksterne deltakere. 

– Temaet inkludering handler mye om å lage inkluderende løsninger. Vi har jo 100.000 ulike mennesker som bruker systemet vårt, sier Liv Bollvåg som er forskningsleder i DIPS. 

For de som ikke kjenner begrepet hackathon, så er dette en form for utviklingsdugnad hvor målet er å løse konkrete problemstillinger i løpet av for eksempel 24 eller 48 timer. DIPS bidrar med normal arbeidstid, lokaler, mat og diverse utstyr. Og det er slettes ikke uvanlig at enkelte team blir sittende å jobbe både kveld og natt mellom de to dagene d:hack pågår, fordi de blir så gira på å lage ferdig en ny løsning eller utvikle en idé. 

Enestående samarbeid 


– Det er aldri noe nei uansett hva du vil se på eller delta på. Alt handler om å spille hverandre gode, sier Stemland ved Nordlandssykehuset (NLSH). Han anslår at rundt 15 ansatte fra sykehuset i Bodø deltok i år. De fleste av disse fra Klinisk IKT, som har bakgrunn som leger, sykepleiere og helsesekretærer. Men det deltok også sykehusansatte fra spesifikke avdelinger eller prosjekt.
 

Akkurat som alle andre var deltakerne fra NLSH velkommen til å legge inn ideer i idébanken til prosjekter de ville utvikle og i forkant av d:hack ble det også gjennomført en idéinnsamling på Helseinnovasjonsuka i Bodø. 

Et av prosjektforslagene fra en overlege ved NLSH, var å utforske om kunstig intelligens (KI) kunne brukes til å identifisere pasienter med risiko for hoftebrudd slik at man dermed kunne tilby disse forebyggende behandling. Linken eHelselab skriver på sine sider «Gjennom d:hack har vi laget utgangspunktet for en løsning som kan fungere og gi enorme samfunnsmessige gevinster i form av forbedret helse for pasientgruppen «eldre-skrøpelige». For eksempel redusert behov for hjemmehjelp og sparte primærhelsetjeneste kostnader». NLSH vil nå søke midler for å gå videre med dette prosjektet. 

1702886952111-1
Team Beinlaus på d:hack, så på hvordan kunstig intelligens kan brukes til å identifisere pasienters risiko for hoftebrudd, og fant en løsning som Nordlandssykehuset vil gå videre med. 


– Det er utrolig hvor mye det går an å få ut av to intense dager. Også i fjor ble det nesten landet et nytt og ferdig DIPS-produkt i løpet av d:hack. Poenget med å delta på disse dagene er at vi får en mye større forståelse for hvordan DIPS jobber. Vi får lært litt om hvordan de tenker og knytter ikke minst mange nye kontakter. Det vi erfarer her tar vi med tilbake i egen arbeidshverdag, både som inspirasjon og som konkrete ideer til ting vi jobber med til daglig, sier Stemland.
 

Hans kollega May-Anita Norø Fygle var med i teamet som vant Tverrfaglighetsprisen.  

– Vi så blant annet på en case for hvordan styre smittesporing: Hvordan kan man «stenge» en seng i DIPS Arena og vise for alle andre hva slags kapasitet sengeposten har og hvor det ligger pasienter, forteller hun. Fygle var også med på d:hack i 2022 og beskriver erfaringen slik: 

– Det er kjempegøy, og både spennende og interessant å få se hvordan folk i DIPS går fram når de skal bygge opp løsninger det er behov for ute i sykehusverdenen. Og våre innspill blir veldig godt tatt imot, sier Fygle, som er rådgiver innen klinisk IKT, men tidligere har jobbet 17 år som sykepleier på nyfødt intensiv.  

Det er kjempegøy, og både spennende og interessant å få se hvordan folk i DIPS går fram når de skal bygge opp løsninger det er behov for ute i sykehusverdenen.

Søskentreff 


I år var også flere av «småsøsknene» til DIPS med på hackathon, som Deepinsight, Aidn, Kvikna og DiaGraphIT. I tillegg deltok DIPS sin samarbeidspartner «Leger uten grenser» med flere konkrete utfordringer som de trenger hjelp til å løse.
 

Vi trenger d:hack for å styrke vår innovasjonskultur gjennom å stimulere kreativiteten. Det er jo så mange spennende problemstillinger og løsninger som vi trenger å utforske, for å sette helsevesenet opp for suksess med gode og fremtidsrettede digitale verktøy. Du kan gjøre hva du vil på d:hack, bare du utforsker noe, lærer noe, eller prøver å lage noe, poengterer Bollvåg.  

Hun forteller at de ansatte i DIPS er vant til å samarbeide på tvers av geografi, slik at samtlige ansatte, uavhengig av hvor de satt i landet, fikk delta.  

Underveis i d:hack kunne du også delta på IoT-Labs, kodekurs, maskinlæringskurs, D:CTF – en Capture the flag-konkurranse, hvor det handlet om å lære om datasikkerhet ved å oppdage og knekke sikkerhetshull. I tillegg var det et eget arrangement torsdag ettermiddag kalt «Damenes d:hack», for å sette fokus på mangfold og kvinner i en mannsdominert bransje.  


dhack kollasje
Bilde 1: Etter forslag fra Nordlandssykehuset lagde Bjarte Aarmo Lund en smarthanske med et par micro:bit-er. Hansken kan måle skjelvinger i hender til diagnostisering og oppfølgning av nevrologiske lidelser. Han vant også "lag nåkka"-pokalen for hansken.
Bilde 2: Guro Møller Ødegård og Helle Sandsdalen samarbeider om D:CTF-konkurransen.


Blant alle prisene som kunne vinnes i år finner vi: Inkluderingsprisen, Bærekraftsprisen,  Tverrfaglighetsprisen, Publikumsprisen og Klinikkprisen – for bidraget som har størst potensiale i klinikken. I tillegg ble det også delt ut pokaler til de som var tro til visjonen om å «lage nåkka, fikse nåkka eller lære nåkka». Her ble det beste uferdige prosjektet, det beste fikse-prosjektet og det beste lærings-prosjektet premiert. En tverrfaglig jury var satt til å bedømme alle bidragene som kom inn. 
 

– For oss er d:hack et av årets desiderte høydepunkt. Vi som jobber med forskning og innovasjon til daglig, forsøker å inspirere hverandre til å holde denne lekenheten gående hele året, men ingenting kan sammenliknes med den fantastiske kreative kraften vi skaper i denne store felles bobla som vi er i under d:hack. Det er bare å begynne å glede seg til desember igjen, smiler Liv Bollvåg.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for mer informasjon