Helene B. Halvorsen IMG_0745

Pioner i DIPS kåret til en av årets 50 fremste Tech-kvinner

Dato:

Skrevet av: DIPS

Helene Brinchmann Halvorsen (62) var den aller første kvinnelige utvikleren i DIPS, og satset sparepengene sine for å etablere selskapet tilbake i 1997. I dag ble hun kåret til en av Norges fremste Tech-kvinner.

Helene B. Halvorsen IMG_0740
Helene Brinchmann Halvorsen er kåret til en av årets fremste Tech-kvinner. Hun var DIPS sin første kvinnelige utvikler og omtales internt som «DIPS-databasens mor».

Det er Abelia, NHO-foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter, og ODA-Nettverk, Nordens ledende nettverk for mangfold i tech, som står bak kåringen. Formålet er å øke andelen kvinner som brenner for og jobber med teknologi. Under kåringen i dag den 7. mars, var hele tre statsråder til stede: Karianne Tung, Jan Christian Vestre og Cecilie Myrseth. 

– Hva skal man si? Det hele føles litt uvirkelig – men uten tvil er det jo en veldig stor anerkjennelse. Det som betyr aller mest for meg er at denne anerkjennelsen kommer både innenfra og utenfra: Internt fra de som kjenner meg og har tatt seg bryet med å nominere meg. Og så eksternt fra juryen som har funnet meg verdig en plass på denne lista, kommer det ydmykt fra Halvorsen. Hun jobber fortsatt som senior systemarkitekt i DIPS AS, og har ingen tanke om å gi seg. 

– Jeg synes bare jobben min blir mer og mer spennende, fordi utviklingen går stadig raskere. Det er så mange muligheter nå, for eksempel innen skyteknologi og kubernetes – og alt foregår samtidig!

«DIPS-databasens mor» 

DIPS omtaler Halvorsen slik i sin nominasjon:  

▶︎ Helene var den aller første kvinnelige utvikleren i DIPS, og var blant gründerne av DIPS som eget AS i 1997. Hun tok ansvar for å bygge opp helt ny databasestruktur, og vi tenker på henne som «DIPS-databasens mor» til det som i dag er livsnerven til sykehusene i tre av fire helseregioner i Norge.

▶︎ Helene utmerker seg med en dyp forståelse og en imponerende evne til å alltid omfavne ny databaseteknologi og implementere den på en effektiv og strategisk måte. Hun har vært en sentral bidragsyter i fire store teknologiske overganger, fra y2k ved tusenårsskiftet til den siste overgangen til containerteknologi der vi skal lage en effektiv og modularisert løsning med kort lanseringstid. Helene har en inngående innsikt i de mest komplekse delene av systemet, hun har hatt stor innvirkning på databaseforståelsen i DIPS, og er en fagperson som både unge og erfarne utviklere ser opp til.

▶︎ Gjennom sin omsorgsfulle og inkluderende tilnærming skaper hun et miljø der alle føler seg verdsatt, respektert og støttet. Hun deler sin kunnskap og erfaring på en måte som fremmer utvikling hos andre, samtidig som hun inspirerer til samarbeid og innovasjon. Hun jobber aktivt for å løfte frem ulike perspektiver og skape en mer rettferdig og balansert bransje. Som kvinnelig rollemodell gjennom fire tiår skaper hun en faglig trygghet rundt seg og er en person som du enten vil ha i teamet ditt eller i umiddelbar nærhet.

Første kvinnelige utvikler

Da Helene Brinchmann Halvorsen begynte i DIPS 1. mars 1996, var hun ansatt nummer åtte, og første kvinnelige utvikler.

–  Senere har jeg tenkt en del på hvordan vår avdøde gründer, Tor Arne Viksjø, var bevisst på mangfold allerede da. For i jobbintervjuet var jeg tydelig på at jeg var alenemor og ikke kunne jobbe overtid, og at dette var et av premissene for at jeg kunne ta jobben. Men Tor Arne virket mye mer opptatt av om jeg var interessert i drift eller i utvikling av datasystemer. Det var det enkelt å svare på. Jeg har alltid vært mest opptatt av utvikling, smiler Halvorsen.

Et drøyt år etter at hun ble ansatt, ble DIPS etablert som et eget aksjeselskap, og samtlige ansatte fikk tilbud om å gå inn på eiersiden. Fortsatt har Halvorsen en bitteliten aksjepost i Kernel AS som i dag er eierkonsern for DIPS og en rekke andre helseteknologiselskaper. AWC (Awilhelmsen Capital) kjøpte aksjemajoriteten i DIPS i 2018, og eier nå over 82 prosent av aksjene i Kernel AS.


Avisiutklipp fra Nordlandsposten 2001

– Ja, jeg har beholdt en ubetydelig liten eierandel, istedenfor å selge og investere i noe annet. For selv om jeg ikke ser på meg selv som en gründer på linje med Tor Arne, så opplever jeg selskapet som mitt livsverk, forklarer Halvorsen. Hun er takknemlig for å få være med på å utvikle noe så viktig som helsesektoren, og har latt seg inspirere av sin mor som ble ferdig utdannet lege på tidlig 60-tall, den gang det var svært få kvinner som tok medisinutdanning.

I løpet av 1996 ble de etter hvert totalt 9 ansatte i DIPS. I 2024 omsatte DIPS for nærmere 690 millioner kroner, og teller 341 ansatte fordelt på hovedkontoret i Bodø og avdelingskontorene i Tromsø, Trondheim, Oslo og Bergen.

– Den milepælen var litt artig husker jeg da vi, som ble sett på som «mygga fra nord», opprettet «distriktskontor» i Oslo, smiler bodøværingen.

Andre «Tech-kvinne» på to år

Helene Brinchmann Halvorsen er den andre kvinnen i DIPS som blir kåret til en av årets 50 fremste Tech-kvinner. I fjor fikk kollega Hanne Gunby denne æren. Gunby mener den årlige kåringen synliggjør det viktige arbeidet som kvinner gjør i teknologi.

– For meg personlig var det å nå frem en fin bekreftelse på at det vi bygger og utvikler i DIPS har en reell innvirkning, sier Gunby. Fjorårets tech-kvinne opplevde at kåringen åpnet nye dører internt og eksternt, både hva angår synlighet og nettverksmuligheter.

– Samtidig har det gjort meg enda mer bevisst på hvor viktig mangfoldsarbeid er, spesielt i tiden vi er i.  For ei som ofte har fått høre at hun er litt «for mye», var det også en bekreftelse på at det jeg gjør er riktig og viktig – at engasjement, driv og vilje til å utfordre faktisk har en plass, sier Gunby som nå er utviklingsleder innen DIPS sin AI-satsing.  
Både Halvorsen og Gunby mener kåringen av «Årets Tech-kvinner» er nødvendig. Kanskje spesielt i en tid hvor arbeidet med mangfold og inkludering går i feil retning, i alle fall i USA.

– I Norge har vi gjennom hele min karriere hatt en tydelig og konform kultur med myke «kvinneyrker» og tøffe «mannsyrker». Og den er dessverre standhaftig, sier Halvorsen. Hun synes skolene fortsatt har en vei å gå for å gjøre «tech-yrkene» mer spennende, kanskje spesielt for jentene. Barnebarnet på 16 år får en introduksjon til feltet som Halvorsen mener er frustrerende lik sin egen.

– Jeg hadde «EDB valgfag» på videregående og det var utrolig tørt og kjedelig. At jeg havnet opp som utvikler var derfor helt tilfeldig, og takket være et kurs ved Universitetet i Oslo som klarte å gjøre programmering akkurat så spennende som det faktisk er, påpeker årets Tech-kvinne.

– Teknologi former samfunnet vårt, og vi trenger mangfold for å skape de beste løsningene. Kvinner er fortsatt underrepresentert i tech, og synlige rollemodeller er avgjørende for å vise at det finnes mange veier inn i bransjen. Kåringer som dette bidrar til å løfte frem talent, den kan inspirere flere til å satse på teknologi og understreker at mangfold ikke bare er viktig – det er en konkurransefordel, sier Gunby og sender sine varmeste gratulasjoner til Helene Brinchmann Halvorsen og de 49 andre på årets liste.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for mer informasjon